Otkriven mega kanjon na Grenlandu

Izvor: B92, 30.Avg.2013, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven mega kanjon na Grenlandu

Jedan od najvećih kanjona na svetu otkriven je ispod ledenog pokrivača koji obavija veći deo Grenlanda.

Kanjon dugačak 800 kilometara i dubok 800 metara udubila je velika reka pre više od 4 miliona godina, pre nego što je led stigao.

On je otkriven sasvim slučajno dok su naučnici koji su istraživail klimatske promene radarom mapirali stenovito tlo Grenlanda.

Naučnici koji su ga otkrili tvrde da je potpuno neverovatno to što su uspeli da pronađu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toliko veliki kanjon koji niko nikada ranije nije video.

Skriveni kanjon je veći od Velikog kanjona u Arizoni a istraživači veruju da on ima važnu ulogu u transportu vode, koja se stvara pri dnu glečera, prema okeanu.

„Sa satelitskim slikama koje bukvalno odmah mogu biti poslate na vaš mobilni telefon vrlo lako možemo da pretpostavimo da više nema nepoznanica, ali očigledno je da ima još puno toga što čeka da bude otkriveno. Izuzetno smo uzbuđeni zbog ovog otkrića. Pronalaženje nečeg ovako velikog dešava se samo jednom u životu“, izjavio je vođa istraživanja profesor Džonatan Bamber sa Univerziteta u Bristolu.

Ovaj kanjon nikada pre nije bio viđen ljudskim okom, s obzirom da pre 4 miliona godina ljudi nisu postojali.

Ukoliko bi se desilo da se led na Grenlandu otopi, to bi dovelo do podizanja globalnog nivoa mora za 7 metara i potapanja velikog broja gradova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven mega kanjon na Grenlandu

Izvor: Blic, 30.Avg.2013

Jedan od najvećih kanjona na svetu otkriven je ispod ledenog pokrivača koji obavija veći deo Grenlanda...Kanjon dugačak 800 kilometara i dubok 800 metara udubila je velika reka pre više od 4 miliona godina, pre nego što je led stigao. On je otkriven sasvim slučajno dok su naučnici koji su istraživail...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.