Izvor: B92, 11.Okt.2023, 21:49

Oštri napadi na hršćanku koja predstavlja Pakistan na "Miss Universe": "Sramotno"

"Ne kršim nijedan zakon predstavljanjem Pakistana na globalnom takmičenu", rekla je misica Erika Robin

Erika Robin, hrišćanka iz grada Karačija, predstavljaće Pakistan na izboru za mis univerzuma. Robin, prelepa 24-godišnja devojka izabrana je za Mis Univerzuma Pakistana među pet finalistkinja na takmičenju održanom na Maldivima. Organizovala ga je Jugen grupa iz Dubaija, koja takođe poseduje prava na franšizu za Miss Universe Bahreina i Miss Universe Egipta. Finale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mis univerzuma biće održano u Salvadoru u novembru. Međutim, kako je preneo BBC, na takmičenje Mis Univerzuma Pakistana stigao je neverovatan broj prijava. Senator Mushtak Ahmed iz stranke Jamaat-e-Islami nazvao je to "sramotom", a privremeni premijer Anvar ul-Hak Kakar čak je naredio istragu. Onlajn debate među pakistanskim muškarcima su posebno žestoke.

"Sjajan je osećaj predstavljati Pakistan. Ali ne razumem odakle ta reakcija dolazi. Mislim da je ideja da bih paradirao u kupaćem kostimu u prostoriji punoj muškaraca", rekao je Robin za BBC. Kritičari njene nominacije kažu da ona predstavlja državu koja ne želi da bude predstavljena, posebno zato što su takmičenja lepote retka u Pakistanu sa muslimanskom većinom. Mis Pakistana sveta, izbor za žene pakistanskog porekla iz celog sveta, verovatno je najpoznatiji. Prvi put je održan u Torontu 2002. godine, ali je preseljen u Lahor 2020. Međutim, u 72-godišnjoj istoriji izbora, Pakistan nikada nije nominovao žensku predstavnicu za mis univerzuma. Robin se prisetila kako je tokom drugog izbornog kruga, koji je održan preko Zoom-a, od nje zatraženo da navede jednu stvar koju želi da uradi za svoju zemlju.

"Odgovorila sam, volela bih da promenim način razmišljanja da je Pakistan zaostala zemlja“, istakla je ona.

Ali, nastavlja BBC, to bi moglo biti teško, s obzirom na neke veoma neprijateljske reakcije na njenu nominaciju. Uprkos tome, modeli, pisci i novinari podjednako su čestitali Robinu, a novinarka Marijana Babar hvalila je njenu „lepotu i pamet“ na društvenoj mreži "X".

"Mi smo nacija mnogih kontradikcija, koje najviše podstiču žene i marginalizovani ljudi. Pakistan je generalno autoritarna država i to se ogleda u oštrim patrijarhalnim vrednostima kojima smo prožeti i institucionalno i društveno. Erika Robin i stav sa kojim se suočila je produžetak toga", zaključio je pisac i komentator Rafai Mehmood iz Karačija za BBC.

Čežnja za slobodnijim, tolerantnijim Pakistanom kakav je bio pre 1973. nije nestala, a Robin je samo, kako misle na BBC-ju, jedan od onih koji pomeraju granice. Diplomirana učenicasrednje škole Svetog Patrika i Državnog koledža za trgovinu i ekonomiju je uporna u tome da nije uradila ništa loše.

"Ne kršim nijedan zakon predstavljanjem Pakistana na globalnoj platformi. Trudim se svim silama da potisnem sve stereotipe o tome", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.