Orke napale hrvatski brod: Kapetan je izgubio kontrolu nad kormilom od siline udaraca VIDEO

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 11:09

Orke napale hrvatski brod: "Kapetan je izgubio kontrolu nad kormilom od siline udaraca" VIDEO

Hrvatski brod koji plovi kroz Gibraltarski moreuz, napale su orke.

Zoran Ereš sa Instituta Ruđer Bošković koji se nalazi upravo na ovom brodu, ispričao je za Indeks šta se to dogodilo i kako je izgledalo, a sve je i snimio telefonom.

"Bilo je to u četvrtak,13.07.2023. u 14.12 časova. Nalazili smo se na ulazu u Gibraltarski moreuz. Bio sam u svojoj kabini kada odjednom čujem neki metež na palubi“, seća se on i dodaje da je znao da su tačno na koordinatama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde bi orke mogle da budu. Uključio je mobilni i odlučio da sve snimi.

"Iz daleka se vide orke kako dolaze. Ima ih 3-4, možda 5, teško je reći. Kapetan odmah pali oba motora jer smo do sada plovili. Plan je bio da upalimo motore i blokiramo kormilo da ih ne zanima“, kaže on.

"Samo trenutak kasnije, video sam dve velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran sa dva motora i dva kormila). Lako su stigli do kormila, za 5-10 sekundi. Onda su počele da udaraju i to svojim nosevima, pogledajte naše reakcije“, prepričava on.

"Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja hidrodinamički stabilizovala kormilo. Čini se da radi. Prate nas. Pokušavaju da nastave da udaraju u kormilo. Tu i tamo uspevaju, ali mnogo ređe. Kapetan kaže da je fizička sila tolika da jedva drži kormilo u ruci“, kaže on.

"Pokušaj manevrisanja levo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo se ka kopnu jer među pomorcima postoji verovanje da orke vole mora koja su dublja od 20 metara", prepričava Ereš za Indeks, a kako je sve izgledalo pogledajte u videu koji je zabeležio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.