Orionov probni let uspešno okončan

Izvor: B92, 05.Dec.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orionov probni let uspešno okončan

Svemirska letelica Orion vratila se na Zemlju, čime je uspešno realizovan jedan od najvažnijih koraka čoveka ka snu o sletanju na Mars.

Orion je lansiran u 13.07 po našem vremenu iz Kejp Kanaverala i obišao našu planetu pre spuštanja u Pacifik.

Na ovom kratkom probnom ispitani su neki ključni sistemi letelice, koja je dizajnirana da jednog dana odnese čoveka na Mars.

U četvrtak je zakazano lansiranje Oriona moralo da bude odloženo na 24 sata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali danas je sve išlo po planu.

U desetom minutu leta Orion je dostigao brzinu od 24.140 kilometara na sat, što je bilo dovoljno za ulazak letelice u Zemljinu orbitu.

Orion je dostigao visinu od 5.800 km (što je 15 puta veća visina od one na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica) i tokom 4,5 sata probnog leta obišao Zemlju dva puta.

Dva američka ratna broda će pomoći NASA u odvoženju kapsule svemirskog broda iz okeana. Tokom tog prvog leta, na brodu neće biti astronauta, ali će let svakako pomoći u otklanjanju svih potencijalnih propusta.

Iako na njemu nije bilo ljudi, Orion nije leteo prazan. Nosio je imena više od milion ljudi na jednom minijaturnom mikročipu. Takođe, na njemu je bio i deo fosila T-reksa, ali i raznorazne zastave, novčići, poezija i muzika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Orionov probni let uspešno okončan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Dec.2014

Svemirska letelica Orion vratila se na Zemlju, čime je uspešno realizovan jedan od najvažnijih koraka čoveka ka snu o sletanju na Mars...Orion je lansiran u 13.07 po našem vremenu iz Kejp Kanaverala i obišao našu planetu pre spuštanja u Pacifik...Na ovom kratkom probnom ispitani su neki ključni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.