Opservatorija proslavlja 125. rođendan

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opservatorija proslavlja 125. rođendan

Astronomska opservatorija u Beogradu 9. aprila će obeležiti 125. godišnjicu osnivanja.

Najstariji srpski naučni institut osnovan je aktom koji je 26. marta po starom, odnosno 7. aprila 1887. godine po novom kalendaru doneo tadašnji ministar prosvete i crkvenih poslova Kraljevine Srbije Milan Kujundžić - Aberdar.

Time je data saglasnost profesoru Velike Škole dr Milanu Nedeljkoviću da "na Vračaru podigne provizornu astronomsku i meteorološku opservatoriju". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U prvom periodu rada, Opservatorija je bila pre svega u službi praktičnih potreba države, da bi postepeno rasla i razvijala se. Prvobitno je bila smeštena u zgradi u ulici Vojvode Milenka 52, koja i danas postoji i pod zaštitom je države, da bi se potom više puta selila, a potom je za njene potrebe bila namenski napravljena zgrada u Karađorđevom parku na Slaviji.

Kada su posle Prvog svetskog rata na ime ratne reparacije od Nemačke dobijeni najsavremeniji astronomski instrumenti, donesena je odluka da se na brdu Veliki Vračar na periferiji Beograda izgradi nova opservatorija.

Izgradnja je trajala od 1929. do 932. godine, čime je Astronomska opservatorija postala samostalan naučni institut sa prvim profesionalim astronomom Vojislavom Miškovićem na čelu.

Ceo kraj Beograda u kome se nalazi opservatorija dobio je po njoj ime Zvezdara, kako se danas zove jedna od najvećih beogradskih opština.

Danas Astronomska opservatorija ima 40 istraživača, od čega skoro polovinu čine mladi stručnjaci. Ima veliku i kvalitetnu naučnu produkciju, razvijenu vlastitu izdavačku delatnost, a sarađuje i sa velikim brojem naučnih institucija i pojedinaca u zemlji i svetu.

Opservatorija učestvuje u realizaciji više značajnih domaćih, ali i evropskih projekta i inicijativa, a na planini Vidojevica u blizini Prokuplja, već je pušten u rad jedan manji teleskop i izgrađeni su odgovarajući smeštajni i infrastrukturni kapaciteti.

U naredne dve do tri godine očekuje se da na toj Stanici bude postavljen jedan od najvećih teleskopa u jugoistočnoj Evropi, prečnika ogledala od 1,5 metara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.