Opasnost od hibridnih supertermita

Izvor: B92, 26.Mar.2015, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od hibridnih "supertermita"

Termiti su među najdestruktivnijim štetočinama na Zemlji, a godišnje uzrokuju više od milijardu dolara štete samo građanima u SAD.

Naučnici na Floridi otkrili su da su se dve najrazornije grupe termita počele pariti i stvarati hibridne kolonije koje rastu dvostruko brže od uobičajene.

Istraživači kažu da je reč o novim "supertermitima", koji su za razliku od drugih vrsta mnogo destruktivniji, a samim tim mogu uzrokovati veće troškove.

Florida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je jedno od retkih mesta na svetu, pored Tajvana i Havaja, gde egzistiraju obe vrste najdestruktivnjih azijskih i formoških termita.

Hibridno potomstvo azijskih i formoških termita moglo bi se povećati, a kako navode naučnici, to nije dobra vest, jer će ubrzo naneti velike štete.

Navodno su se termiti počeli međusobno razmnožavati zbog klimatskih promena, ali još nije poznato hoće li hibridno potomstvo biti plodno ili neće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.