Opasna čarolija podmlađivanja

Izvor: Politika, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna čarolija podmlađivanja

Željeni efekti "peglanja" traju samo od četiri do šest meseci

Injekcije botoksa, u svetu veoma popularan način podmlađivanja bez upotrebe hirurškog noža, stvaraju određenu vrstu zavisnosti, pokazalo je nedavno istraživanje u Britaniji, sprovedeno na više od 80 klinika.
Ubrizgavanjem vrlo male koncentracije inače toksičnog botulina, koji blokira rad mišića lica i tako zateže kožu, postižu se željeni efekti koji, međutim, traju samo od četiri do šest meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pedeset odsto korisnika ove terapije izjavilo je da ne samo da izgledaju mlađe nego se i osećaju mlađe, a svaki četvrti je rekao da oseća nagonsku potrebu da ponovi tretman. Polovina anketiranih navela je da se ljute kada ih drugi kritikuju zbog upotrebe botoksa.


Naučnici su zaključili da je reč o nekoj vrsti psihološke, a ne organske zavisnosti, jer u čarobnoj injekciji nema nijednog sastojka koji bi iziskivao potrebu da se tretman ponovi.

U Britaniji je broj korisnika injekcija koje "peglaju" kožu porastao za 50 odsto tokom prošle godine, navodi Bi-Bi-Si.

Prema podacima koji se mogu naći na internetu, jedan tretman botoksom u SAD prosečno košta 350 dolara, a u Kanadi od 300 do 500 kanadskih dolara. Za problematična područja, kao što je deo oko očiju, gde ima više bora, cena se kreće i do 900 dolara, a za veće površine 1.300 dolara.

U azijskim zemljama koje promovišu takozvani zdravstveni turizam ova usluga je znatno jeftinija. Tako su singapurske klinike za negu i lepotu nudile delegatima na prošlomesečnom skupu Međunarodnog monetarnog fonda popust od 10 odsto za tretman botoksom, pa je ova intervencija zainteresovane koštala samo sto dolara.

Osim u kozmetičkoj primeni, botoks se koristi u lečenju raznih neuromišićnih poremećaja, a u toku su brojne studije koje treba da potvrde njegovu efikasnost u slučajevima migrene, astme, oboljenja prostate i još nekih bolesti.

J. Kavaja

[objavljeno: 06.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.