Oni su prve žrtve topljenja leda na Antarktiku

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 08:10

Oni su prve žrtve topljenja leda na Antarktiku

Hoće li carski pingvini biti prva polarna vrsta koja će nestati zbog klimatskih promena?

Naučno istraživanje utvrdilo je potpuni mortalitet njihove mladunaca u nekoliko kolonija na Antarktiku nakon rekordnog topljenja leda poslednjih meseci. Od pet praćenih kolonija u području Belingshausenovog mora na zapadu Antarktika, sve osim jedne doživele su katastrofalan gubitak mladunaca od sto posto.

Mladunci su se utopili ili uginuli od hladnoće kada je pod njima popustio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << led. Nisu bili dovoljno zreli za takve uslove, zaključili su naučnici u istraživanju objavljenom u časopisu Communications: Earth & Environment, koji pripada grupi Springer Nature.

"Reč je o prvom velikom neuspehu razmnožavanja carskih pingvina u nekoliko kolonija istovremeno zbog topljenja morskog leda i to je verovatno znak onoga što nas čeka u budućnosti", rekao je glavni autor istraživanja Piter Fretvel, naučnik britanskog instituta British Antarctic Survey.

"Predviđali smo to već neko vreme, ali videti da se to zaista događa je loš znak", dodao je Fretvel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.