Ona je najstarija žena na svetu, i upravo je proslavila... VIDEO

Izvor: B92, 27.Okt.2018, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ona je najstarija žena na svetu, i upravo je proslavila... VIDEO

Najstarija žena u Boliviji, za koju se takođe pretpostavlja da je najstarija na svetu, u petak je proslavila svoj 118. rođendan. Na rođendanskoj "žurci" se moglo videti da je Mama Hulija, kako joj tepaju, još uvek prilično dobrog zdravlja i da je veoma lucidna za svoje godine.

Hulija Flores je rođena 1900. godine u kečuanskoj porodici, u regionu Potosi na jugu Bolivije. Rođendan je proslavila sa članovima svoje porodice i prijateljima, dok su predstavnici lokalnih vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Sakabe, mesta u kome sada živi, takođe došli da čestitaju svojoj najstarijoj sugrađanki.

U zemlji u kojoj prosečno očekivano životno doba traje 71 godinu, Hulija Flores je apsolutni izuzetak od svih pravila. Kada bi njena starost bila i zvanično priznata, kao što nije, ona bi u ovom trenutku bila najstarija osoba na svetu i treća najstarija svih vremena.

Odevena u tradicionalnu kečuansku odeću, sa belim sombrerom na glavi, Mama Hulija je na svojoj rođendanskoj zabavi zasvirala "čarango", vrstu laute poreklom sa Anda.

Nakon svečanog rođendanskog ručka, na kome je služena njena omiljna pasta, Mama Hulija je navalila na rođendansku tortu.

Stogodišnjaci u bolivijskim Andima nisu baš tolika retkost. Jedan od njih, Karmelo Flores, koji iako istog prezimena nije u srodstvu sa Mama Hulijom, imao je pune 123 godine kad je preminuo, ali mu puno životno doba takođe nije bilo službeno priznato. Da jestem Karmelo bi i zvanično bio čovek sa najdužim životnim vekom ikada.

Inače, najstarija zvanično evidentirana osoba na svetu bila je Žan Kalm. Ova Francuskinja je u trenutku smrti imala pune 122 godine i 164 dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najstarija žena u Boliviji proslavila 118. rođendan

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2018

LA PAZ - Najstarija žena u Boliviji Hulija Flores proslavila je u petak 118. rođendan, a vjeruje se da je ona i najstarija žena na svijetu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.