Odlazak Đorđa Mihailovića: Ovako je govorio čuvar Zejtinlika VIDEO

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 20:31

Odlazak Đorđa Mihailovića: Ovako je govorio čuvar Zejtinlika VIDEO

Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika u Solunu, umro je u 96. godini. Više od 60 godina na Srpskom vojničkom groblju dočekivao je i ispraćao potomke ratnika i turiste iz Srbije ali i iz celog sveta. Imao je grčko državljanstvo a pre tri godine dobio je i srpski pasoš. Tokom svakog boravka u solunskoj regiji ekipa PRVE TV, posećivala je Zejtinlik i deda Đorđa.

U bilo koje doba dana, kada prođete metalnu kapiju Srpskog vojničkog groblja čekao vas je čuvar Đorđe Mihailović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << I u devetoj deceniji bez greške recitovao je rodoljubive stihove pesnika Vojislava Ilića mlađeg.

Đorđe Mihailović je bio čuvar Srpskog vojničkog groblja. Pre Đorđa, Srpsko vojničko groblje na kome je sahranjeno skoro 8.000 boraca poginulih tokom proboja Solunskog fronta, prvi je od 1926 uređivao i čuvao njegov deda Sava Mihailović. Tokom II svetskog rata brigu o groblju vodio je njegov otac Đura.

U spomen kosturnici nalaze se posmrtni ostaci 5570 boraca a ispod mermernih krstova sahranjeno je još 2.000 ratnika. Đorđe je objasnio da na groblju počivaju mnogi koji su preživeli Prvi svetski rat ali su ostavili amanet da budu sahranjeni na Zejtinliku. Kompleks od oko 7.000 kvadratnih metara koji je okružen čempresima donetih sa Hilandara pet i po decenija sam je uređivao Đorđe. Godišnje Zejtinlik poseti 20.000 do 30.000 potomaka ratnika i turista iz celog sveta.

A kako je izgledala poseta Đorđu Mihailoviću, možete videti u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Porodica Karić oprostila se od čuvara "Zejtinlika": Ponosni smo što je laureat nagrade "Braće Karić"

Izvor: Blic, 04.Jul.2023, 10:25

Milanka I Bogoljub Karić putem Fejsbuka oprostili su se od Đorđa Mihailovića, čuvara “Zejtinlika”, srpskog vojničkog groblja u Solunu, koji je umro u 96. godini. Na svoj fejbuk profile Bogoljub Karić je napisao:

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.