Odbrojavaju se poslednji sati: Isplivale mračne tajne i laži direktora o nestaloj podmornici

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 20:25

Odbrojavaju se poslednji sati: Isplivale mračne tajne i laži direktora o nestaloj podmornici

Kompanija koja je lansirala podmornicu koja je nestala kod olupina Titanika otpustila je direktora projekta Titan, Dejvida Lokridža, koji je smatrao da podmornica nije dovoljno bezbedna i da treba da prođe detaljan tehnički pregled kako bi podvodno putovanje bilo bezbedno.

Mnogo informacija i kontroverzi izlazi na površinu, jedna od njih je i ta da je izvršni direktor ove kompanije Stokton Raš, koji je i sam zarobljen negde u Atlantiku, prevario jednu porodicu za više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 200.000 dolara.

Lokridž je otpušten 2018. godine jer se nisu složili sa njegovim zahtevom da su potrebne rigoroznije bezbednosne provere podmornice.

Lokridž je insistirao na bezbednosnoj i tehničkoj proveri Titanovog trupa, jer bi se na taj način otkrili "potencijalni nedostaci“. Umesto toga, kompanija se oslonila na "akustički nadzor“.

On je upozorio kompaniju da se, zbog nedovoljne ispitanosti sigurnosti plovila, putnici izlažu ekstremnoj opasnosti.

Tokom jednog sastanka otkrio je da je prozor podmornice izgrađen da može da izdrži pritisak dubine od 1.300 metara, iako "OceanGate“ namerava da zaroni na dubinu od 4.000 metara.

"OceanGate je odbio da plati proizvođaču da izgradi prozor koji bi bio bezbedan na dubini od 4.000 metara, a putnici ne bi bili obavešteni o ovom nedostatku“, kazao je on.

Slučaj je na kraju rešen van suda u novembru 2018. godine. U to vreme, karte su bile 105.129 dolara, a za putovanje su se prijavile 54 osobe, ali te podvodne avanture na kraju nisu ni održane, a sa tim u vezi pojavilo se još jedno šokantno otkriće.

Muž i žena sa Floride, Mark i Šenon Hejgl, tužili su izvršnog direktora turističke kompanije "OceanGate“, Skotona Raša, da ih je prevario i ukrao 210.258 dolara. Naime, na plaćeni put do Titanika nikada nisu krenuli, tako da su Raša optužili da im je "prodao avanturu“, jer je znao da putovanja neće biti.

Podsetimo, Titan je nestao nakon što je izgubio komunikaciju tokom ronjenja do olupine Titanika. U toku je mahnita operacija potrage i spasavanja kako bi se podmornica locirala i posada izvukla, pre nego što nestane zalihe kiseonika.

Stručnjaci su upozorili da je posada na Titanu na tolikoj dubini da pritisak vode može da ih "zgnječi“ i da bi jedini način spasavanja bio da podmornica isplovi na površinu.

Pored Stoktona, u podmornici se nalaze britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski bogataš Šahzada Davud, njegov sin Sulejman i istraživač Pol-Anri Nargeolet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.