Od prosjaka do moderne Pepeljuge

Izvor: B92, 26.Dec.2012, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od prosjaka do moderne Pepeljuge

Geto Aroma u Manili smrdi na đubre koje njegovi stanovnici sakupljaju kako bi ga reciklirali, polugola deca musavih lica igraju se na zemljanim putevima tik uz zidove straćara, a iz ovog predgrađa pojavila se neočekivana Pepeljuga - balerina Džesa Balote.

Nju je sa 10 godina njena baletska škola spasila života u bedi i počela da priprema za život na pozornici.

Tokom četiri godine od audicije 2008. Džesa je nastupala u brojnim produkcijama, uključujući i "Labudovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jezero", "Pinokio", "Don Kihot" i lokalnu verziju "Pepeljuge". Prvi put je letela avionom u avgustu kako bi se takmičila u baletskom takmičenju Azije za studente i mlade igrače u Hong Kongu gde je bila finalista.

Neočekivani uspeh 14-godišnje Džese je kombinacija jedinstvenog napora najpoznatije primabalerine Filipina Lise Makuje koja pomaže deci iz manilskih geta time što im obezbeđuje stipendiju i baletsku obuku u trajanju od šest do sedam godina.

Više od četvrtine od 94 miliona ljudi na Filipinima živi u siromaštvu, mnogi u slamovima. I pored nedavnog ekonomskog rasta još nema dovoljno radnik mesta. Obrazovanje je takođe manjkavo, a prihodi su niski. Najmanje 3.000 Filipinaca svakog dana napušta svoje porodice i odlazi u inostranstvo u potrazi za poslom.

Džesa, koja bi najverovatnije sakupljala otpad sa ostatkom porodice, nije se nadala svetloj budućnosti.

"Pratila sam oca i majku kada su noću sakupljali djubre", rekla je ona AFP-u.

Njena porodica je prikupljala smeće koje su bacali stanovnici obližnjeg Kvijapo distrikta ili su tražili metalni otpad na smetlištu nedaleko od njihovog doma.

Nadu je dobila tek posle uspešne audicije za Projekat budućnost baleta koji je ustanovila Makuja, osnivač i direktor Manilskog baleta, koja je udata za tajkuna Freda Elizaldea.

Balet je prvobitno primio 40 studenata iz Džesine škole. Neki su odustali, ali su neki novi članovi primljeni.

Danas program ima 55 studenata, starih od 9 do 18 godina, koji dolaze iz javnih škola i svakodnevno treniraju sa 60 studenata koji plaćaju školarinu.

"Roditeljima sada mogu više da pomognem. Baletom zaradjujem novac", kaže Džesa koja je toliko navikla da igra na prstima da su joj tokom razgovora upereni ka drvenom podu.

Iza nje, na zidu kućerka u kome živi sa porodicom, su novinski isečcki i njene slike. Na podu pored, leži par satenskih baletanki, sportska torba i gomile plastičnih boca i drugog otpada koji porodica prikuplja.

Džesa i druga deca treniraju ruski tip baleta i uz to moraju da budu dobri u školi. MEsečno dobijaju stipendiju od 1.200 do 3.000 pezosa (30 do 73 dolara), kao i obroke, baletsku odeću. Takodje, za svako izvodjenje dobijaju od 400 do 1.500 pezosa.

Samo baletanke koštaju 50 do 80 dolara što je malo bogatstvo za nekoga ko živi sa dva dolara dnevno, kazala je Makuja.

Ćerka bivšeg zvaničnika, Makuja je imala 18 godina kada je dobila dvogodišnju stipendiju Baganova koreografskog instituta (danas Akademija ruskog baleta) u Sankt Peterburgu 1982. gde je diplomirala uz počasti.

Bila je prva strana balerina u Kirov baletu u Sankt Peterburgu pre nego što se vratila na FIlipine gde je radila kao predavač u Kulturnom centru i bila prvakinja filipinskog Baleta.

Balet Manilu osnovala je 1994. sa ciljem da klasični balet učini dostupnijim običnom svetu.

Plesna trupa svoje predstave izvodi u tržnim centrima, školama, gradskim skupštinama i udaljenim selima arhipelaga. Program stipendija osnovala je 2008. godine.

Za Džesu i drugu decu iz slamova, tako je otvoren potpuno nov svet. Kao pripravnica kompanije, otputovala je u Hong Kong na azijsko takmičenje i mesečno zaradjuje u proseku 7.000 pezosa (170 dolara). Novac nije dovoljan da porodicu izvede iz siromaštva, ali joj balet, ipak, pruža neki izbor u životu.

Džesin otac, pored sakupljanja otpada, radi povremeno i na gradilištu. Njegova plata, ipak, nije dovoljna za šestoro dece i dvoje unučadi. Jedan sin radi u fabrici dok druga ćerka prikuplja otpad.

Džesin san je da postane učiteljica, ali želi i da se oproba kao profesionalna balerina. Kaže da je najviše inspiriše žestoka gluma i teški koraci Crnog labuda u "Labudovom jezeru" i da je to uloga kojoj teži.

Za Džamila Montebona, još jednog korisnika projekta, školarina mu je spasila život. Ovaj 18-godišnjak živeo je u opasnom kvartu u blizini Arome.

Sa 13 godina postao je stipendista, ali je potom napustio srednju školu i balet posle svadje sa majkom. Dok nije trenirao, prikupljao je otpad i radio na smetlištu. Noću bi pio sa ostalom decom i sukobljavao se sa rivalskim bandama, a potom spavao u crkvi kako bi dobio jedan besplatan obrok nedeljno.

Ponovo je primljen u program i preselio se u spavaonicu Baleta Manila.

"Mislim da je suštinsko to što je ovoj deci data nada, a ta nada će promeniti njihove živote", veli Makuja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.