Od kada postoji život na Zemlji?

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kada postoji život na Zemlji?

Živi organizmi možda su postojali na Zemlji pre četiri milijarde godina – trista miliona godina ranije nego što se ranije mislilo, pokazalo je novo istraživanje.

Foto: Mike Beauregard / Flickr.com

Ako otkriće bude potvrđeno, to znači da je život „procvetao“ za neverovatno kratko vreme, nakon formiranja Zemlje.

Istraživači su otkrili dokaze za takvu pretpostavku u česticama grafita zarobljenog u starim kristalima cirkona u Zapadnoj Australiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
„Pre 20 godina, ovo bi bila jeres. Dokazi postojanja života u periodu od pre 3,8 miliona godina bili bi šokantni“, kaže Mark Herison, jedan od autora studije i profesor geohemije na Univerzitetu u Kaliforniji.

„Život na Zemlji počeo je gotovo odmah po njenom nastajanju.“

Novo istraživanje sugeriše da je život postojao pre „bombardovanja“ unutrašnjeg dela Sunčevog sistema, koje je stvorilo kratere na Mesecu pre 3,9 milijardi godina.

Atomi u grafitu nosili su obeležja biološkog porekla. Bii su obogaćeni „lakim“ izotopom ugljenika, odnosno atomskim nizom koji se obično povezuje sa živim bićima.

„Ako je život na Zemlji i uništen tokom ’bombardovanja’, onda je i ubrzo ponovo procvetao“, kaže Patrik Boenke, jedan od istraživača i diplomac u Herisonovoj laboratoriji.

„Planeta je mnogo više podsećala na današnju verziju nego što se ranije mislilo.“

Istraživači, predvođeni Elizabetom Bel, proučavali su više od 10.000 cirkona formiranih u magmi Zapadne Australije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.