Obnovljene tužbe protiv Majkla Džeksona zbog seksualnog zlostavljanja

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 09:02

Obnovljene tužbe protiv Majkla Džeksona zbog seksualnog zlostavljanja

Apelacioni sud u Kaliforniji obnovio je tužbe Vejda Robsona i Džejmsa Sejfčaka protiv Majkla Džeksona, za koga tvrde da ih je godinama seksualno zlostavljao u vreme kada su bili dečaci.

Tročlano veće kalifornijskog Drugog okružnog apelacionog suda utvrdilo je da niži sud nije trebalo da odbaci tužbe, kao i da su osnovane tvrdnje Robsona i Sejfčaka da su dve korporacije u vlasništvu Džeksona imale odgovornost da ih zaštite, prenose Agencije.

Oni su detaljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisali svoje navode u HBO dokumentarcu "Leaving Neverland" iz 2019. godine.

Robson, sada 40-godišnji koreograf, upoznao je muzičara kada je imao pet godina, a pojavio se u tri Džeksonova muzička spota. U tužbi je naveo da ga je Džekson zlostavljao tokom perioda od sedam godina.

Sejfčuk je izjavio da je imao devet godina kada je upoznao Džeksona dok je snimao reklamu za Pepsi. Naveo je da ga je pevač često zvao i obasipao poklonima pre nego što je prešao na seksualno zlostavljanje.

Džeksonovi advokati tvrde da je nevin i da su tužbe protiv njega motivisane novcem.

"Potpuno smo uvereni da je Majkl nevin, a optužbe protiv njega su u suprotnosti sa svim verodostojnim dokazima, a prvi put su ih godinama nakon Majklove smrti u javnost izneli ljudi motivisani isključivo novcem”, naveli su.

Novi kalifornijski zakon, koji je privremeno proširio obim slučajeva seksualnog zlostavljanja, omogućio je žalbenom sudu da obnovi tužbe.

Ovo je drugi put da su tužbe koje su pokrenuli Robson 2013. i Sejfčak godinu dana posle, vraćene na ponovno razmatranje, nakon što su odbačene kao neosnovane.

"Korporacija koja omogućava seksualno zlostavljanje dece od strane jednog od svojih zaposlenih nije oslobođena afirmativne dužnosti da zaštiti tu decu samo zato što je u isključivom vlasništvu počinioca zlostavljanja”, stoji u odluci suda.

Sudija koji je odbacio tužbe 2021. godine utvrdio je da se od korporacija, MJJ Productions Inc. i MJJ Ventures Inc., ne može očekivati da funkcionišu kao nadzorni organ ili crkva u kojoj bi dete pod njihovim starateljstvom moglo da očekuje njihovu zaštitu.

Džekson, koji je preminuo 2009. godine, bio je jedini vlasnik i jedini akcionar u tim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.