Obnavlja se tzv. Hrvatska pravoslavna crkva? Već imamo tri frakcije VIDEO

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 13:50

Obnavlja se tzv. Hrvatska pravoslavna crkva? "Već imamo tri frakcije" VIDEO

Sa ciljem uništenja identiteta Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Ante Pavelić je 1942. godine formirao tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, nakon više od 80 godina, istorija preti da se ponovi.

Na skupu održanom u subotu u mestu Dicmo kod Sinja, najavljena je obnova ove kanonski nepriznate tvorevine u narednih pet godina.

"Muzej žrtava genocida intenzivno prati sve indicije koje vode ka obnovi tzv. Hrvatske pravoslavne crkve na teritoriji savremene Republike Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imajući u vidu tragično iskustvo sa tzv. Hrvatskom pravoslavnom crkvom, koja je postojala od 1942. pa do 1945. potpuno nekanonski, dakle, ilegalno, ali formirana od strane vlasti Nezavisne države Hrvatske kao jedan od mehanizama za poništavanje prisustva srpskog naroda na teritoriji tada NDH u smislu konverzije, poništavanja našeg identiteta i verske konverzije iz pravoslavnog u rimokatoličko hrišćanstvo. Ono što jeste u ovom slučaju indikativno, pre svega, to je što se menja, kako da kažem poglavar te Hrvatske pravoslavne crkve u periodu Drugog svetskog rata, bio je arhiepiskop Germogen koji je do Drugog svetskog rata bio dostojanstvenik ruske zagranične pravoslavne crkve, dakle bio je Rus, sada se pokušava da se kroz jedan NVO koji se zove Hrvatski pravoslavni centar, a na čijem je čelu Srbin koji za sebe kaže da je Hrvat po nacionalnosti, a Srbin po narodnosti što je, moram da priznam, dosta šizofreno i potpuno besmisleno", rekao je istoričar i direktor muzeja Dejan Ristić za TV Prva.

Novinar Darko Zlojutro rekao je da je zabrinut zbog trenutnih dešavanja i pominjanja Hrvatske pravoslavne crkve.

"Apsolutno delim stav koji je izneo gospodin Ristić i pogotovo kad je rekao da postoji osnov za zabrinutost i tu bih ja kao novinar i kao potomak ljudi koji su stradali u Jasenovcu, koji su, da kažem, potekli iz tih delova, posebno izrazio zabrinutost na to što se dešava, ja to gledam na takav način da su oni našli, po starom dobrom običaju, Srbe koji će izdati Srbe, takozvane korisne idiote, kada vidite čitav ovaj skup koji se okuplja tu, od gradonačelnika Vukovara, boraca, branitelja, jednostavno shvatite o čemu se radi", izjavio je Darko Zlojutro za TV Prva.

Episkop Jovan Ćulibrk naveo je da je ideja tzv. Hrvatske pravoslavne crkve naišla je na neodobravanje Rimokatoličke, koja smatra da je svaka strategija zasnovana na antisrpstvu pogrešna.

"Moram priznati da me malo čudi ovolika buka oko ovog skupa, kada je stvaranje Hrvatske pravoslavne crkve već višegodišnji proces, koji je, da bude stvar smešnija, proistekao iz stvaranja, odnosno pokušaja stvaranja Crnogorske pravoslavne crkve i prvi čovek koji je još pre 15. godina stigao u Hrvatsku da se time bavi, ako nije više, bio je nekakav samozvani Jelisej Lalatović, inače propali đak cetinske bogoslovije, koji je prvi pokušao to da stvori, a mi danas imamo tri različite frakcije, samozvane Hrvatske pravoslavne frakcije, koje neprekidno pokušavaju da se pretvaraju iz jedne udruge kako to zovu, u drugu, i proletos je bio jedan skup koji je bio čak mnogo problematičniji, zato što je na njemu bio i biskup Sisački Košić, čime je na neki način u celi proces bila uvedena i Rimokatolička crkva u Hrvatskoj. Međutim, u međuvremenu je Rimokatolička crkva u Hrvatskoj donela vrlo jasan stav o pitanju Hrvatske pravoslavne crkve, gde se kaže da je pitanje pravoslavne crkve, pitanje Rimokatoličke crkve i da je svaka strategija zasnovana na antisrpstvu pogrešna", rekao je episkop Jovan Ćulibrk za TV Prva,

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.