Oblak gasa juri ka nama brzinom od milion km/h

Izvor: B92, 30.Jan.2016, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblak gasa juri ka nama brzinom od milion km/h

Nevidljvi oblak gasa juri ka Mlečnom putu brzinom od milion kilometara na sat. Ipak, nema razloga za brigu, jer će do nas stići tek za 30 miliona godina.

Astronomi koji upravljaju Hubble svemirskim teleskopom kažu da oblak gasa verovatno i potiče iz naše galaksije, ali se, nakon lutanja, kao bumerang vraća nazad.

Kada se vrati u nju, trebalo bi da dođe do spektakularnog rađanja mnoštva zvezda, jer ovaj oblak ima dovoljno gasa za nastanak čak dva miliona naših >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sunaca.

Astronomi su već detektovali mnoge oblake gasa, ali ovaj, nazvan Smit oblak, jedinstven je po tome što je poznata i njegova putanja.

“Oblak je primer kako se galaksija vremenom menja”, kaže Endrju Foks iz Instituta u Baltimoru. “On nam pokazuje da je Mlečni put aktivno mesto u kom gas može da bude izbačen iz jednog dela diska, a da se vrati u drugi”.

Doktorand astronomije Gejl Smit otkrio je oblak šezdesetih godina prošlog veka. Istraživači smatraju da je dugačak 11.000 svetlosnih godina i širok 2.500.

Foks i njegov tim nedavno su koristili Hubble kako bi otkrili hemijski sastav i poreklo oblaka.

Ispostavilo se da je bogat sumporom, kao što je to slučaj u spoljnjem delu diska Mlečnog puta, regiji koja je udaljena 40.000 svetlosnih godina od središta galaksije. To znači da je Smit oblak obogaćen zvezdanim materijalom i da je izbačen iz Mlečnog puta, a sada se vraća nazad.

Astronomi su otkriće objavili u stručnom časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nevidljivi oblak gasa juri vasionom

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2016

Nevidljvi oblak gasa juri ka Mlečnom putu brzinom od milion kilometara na sat...Astronomi koji upravljaju Hubble svemirskim teleskopom kažu da oblak gasa verovatno i potiče iz naše galaksije, ali se, nakon lutanja, kao bumerang vraća nazad. Kada se vrati u nju, trebalo bi da dođe do spektakularnog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.