Objavljen potresan snimak Filipa iz zarobljeništva u džungli: Obratio se ženi i sinu VIDEO

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 17:07

Objavljen potresan snimak Filipa iz zarobljeništva u džungli: Obratio se ženi i sinu VIDEO

Internetom kruži snimak pilota sa Novog Zelanda kojeg pobunjenici drže kao taoca u Zapadnoj Papui duže od godinu dana.

Filip Mark Mertens (38), bivši pilot Džet stara, izgleda mršavo, bledo i ima bradu dok nosi isti sivi top koji je nosio u prethodnim video-snimcima, piše Daily mail.

"Ja sam", kaže Filip uz prigušeni smeh, dodajući da se video-materijal snima 22. decembra 2023.

"Dobro sam, dobro se ponašaju prema meni", nastavlja on uz osmeh, "pokušavam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ostanem pozitivan i nadam se da ste ti i Džejkob zdravi i da ste dobro i da dobijate podršku", dodaje on.

On se u snimku obraća svojoj supruzi Mariji i šestogodišnjem sinu.

Objasnio je da se sastao sa "komandantom", što se verovatno odnosi na Egijanusa Kogoju, komandanta pobunjeničke Nacionalne oslobodilačke armije Zapadne Papue (TPN-PB), koja se bori protiv indonežanske aneksije teritorije.

Komandant je dozvolio da Filip napravi snimak i da on bude poslat kada internet postane dostupan.

U drugom video-snimku, takođe objavljenom prošle nedelje, Mertens se, čini se, obraća novozelandskoj vladi i traži neke zalihe kako bi mu olakšale vreme u zatočeništvu.

"Možete li, molim vas, da mi pomognete da nabavim jedan ili dva ventolin inhalatora samo da ih imam na raspolaganju u slučaju da dobijem astmu i, ako je moguće, mogu li da nabavim čitač e-knjiga kao što je Kindl sa što više knjiga na engleskom? To bih veoma cenio", kaže on.

Pre dva meseca separatistički pobunjenici su zapretili da će ga pogubiti ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Mertens je radio za indonežansku avio-kompaniju 7. februara prošle godine kada je otet nakon što je sleteo svojim jednomotornim avionom suzi er na udaljenu pistu u planinskoj provinciji Nduga, u zapadnoj polovini Nove Gvineje u Indoneziji.

Dan nakon što je uhvaćen, grupa je na video-snimku rekla da će "umreti ovde" kao i "mi ostali" ako indonežanska vojska pokuša da ga spase.

Portparol pobunjenih separatista Sebi Sambom napisao je na Fejsbuku da će Mertens biti talac pregovora sa Indonezijom, ali je upozorio da će pilot "biti pogubljen", ako Džakarta odbije da pregovara ili vojno interveniše.

Sambom je tada rekao da pobunjenici "nikada neće osloboditi" Mertensa osim ako Džakarta ne učini region Papue nezavisnim od Indonezije.

Ali indonežanska vlada je bila čvrsta, rekavši da će Papua "zauvek ostati legitimni deo" Indonezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.