OVO su najčešće greške koje domaćice prave u pripremi kora za tortu, a evo i KAKO da ih izbegnete! (SAVETI)

Izvor: BKTV News, 09.Apr.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO su najčešće greške koje domaćice prave u pripremi kora za tortu, a evo i KAKO da ih izbegnete! (SAVETI)

Svakoj domaćici desilo se da joj kolač nije izašao iz rerne onakav kakav je želela da ispadne.

Samo one najiskusnije znaju da je JEDAN korak dovoljan pa da nešto krene "po zlu".

Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi kora za tortu ili kolača, koje donosi Huffingtonpost, kao i saveta kako da ih izbegnete.

Gotovo svaki recept zahteva da se kalup za pečenje kolača namasti i pobrašni pre nego što se u njega sipa smesa. Ne preskačite taj deo jer >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << će vam olakšati vađenje torte iz kalupa.

Mnogi preskaču ovaj korak jer misle da je to gubitak vremena, ali prosejavanje brašna je vrlo važno. Na taj način ćete ukloniti grudvice iz brašna i eliminisati mogućnost da se pojave u torti. Osim toga, prosejavanjem će se brašno i prašak za pecivo bolje izmešati, zbog čega će se na kraju i testo bolje dići i ispeći.

Ova greška najviše dolazi do izražaja u čokoladnim smesama gde se lako mogu uočiti beli i smeđi tragovi. Vodite računa da dobro pomešate smesu, malo po malo i polako.

Vrlo lako vam se možete dogoditi i da smesu previše izmešate, pogotovo ako koristite mikser s posudom. Ako previše vazduha uđe u smesu, može se desiti da smesa splasne. Kad u smesu dodate puter i šećer, najbolje je mešati je na nižoj brzini, dodajući suve sastojke i to što je pažljivije i nežnije moguće.

Ponekad nije dovoljno samo namastiti i pobrašniti kalup. To vam ipak ne garantuje da ćete uspeti u vađenju torte iz kalupa. Najbolje je ipak dno i stranice kalupa obložiti papirom za pečenje, naročito ako pravite kore za tortu od guste smese.

Nemojte biti lenji, već poravnajte vrh smese. Ne samo da ćete se tako rešiti vazduha, paće se i torta bolje ispeći.

Kad ste već lepo poravnali vrh torte, vreme je da lagano lupite kalupom o tvrdu podlogu. To će eliminisati vazduh iz smese. ako mehurići ostanu u smesi, postoji šansa da kolač ili kora za tortu splasne.

Ne možete odoleti a da malo ne zavirite u rernu dok se torta peče? Pokušajte da se oduprete ovom porivu. To je naročito važno kod torti bez brašna i čizkejkova, jer će otvaranjem vrata hladan vazduh ući u rernu, a torta splasnuti.

Ako želite ispeći nekoliko kora odjednom, nemojte ni pokušavati. Ako prepunite rernu, vazduh neće moći normalno da struji, pa će to imati uticaj na krajnji ishod pečenja.

Ispekli ste tortu, a u sredini je veliko "uzvišenje"? Verojatno ste pekli u malom kalupu. Vodite računa o merama kalupa koje su naznačene u receptu.

Uvek proverite je li torta pečena pre nego što isključite rernu. Da li je torta pečena, proverite čačkalicom. Ubodite čačkalicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena. Ako su smesa ili mrvice ostale na njoj, znači da treba još malo da se peče.

Da, nekada je zaista čekati da se kolač ohladi pa da ga isečete. Međutim, ipak se isplati malose suzdržati. Nakon što ste izvadili tortu iz rerne, ostavite je da se malo ohladi u kalupu sve dok vrh ne bude čvrst na dodir. Tako će proces pečenja završiti i iznutra. Nakon toga je izvadite i stavite na stalak za torte. Kad se kolač ili kore ohlade do kraja, nafilujte ih i/ili ukrasite.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.