OVO TELO NIJE LEPO, VEĆ BOLESNO! DEBLJINA NIJE ZDRAVA! Bivša ministarka oštra prema punijim manekenkama

Izvor: Telegraf.rs, 07.Sep.2016, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO TELO NIJE LEPO, VEĆ BOLESNO! DEBLJINA NIJE ZDRAVA! Bivša ministarka oštra prema punijim manekenkama

Edvina Kari, bivša britanska ministarka zdravlja, izazvala je pravu oluju komentarima o plus-sajz modelima, za koje kaže da su žrtve modne industrije koja podstiče gojaznost.

Kari, bivša poslanica iz redova Konzervativne stranke je kao dokaz svog stava posebno izdvojila Ešli Grejem (29), najpoznatiju plus-sajz manekenku i prvu debeljucu koja se fotografisala za naslovnu stranu magazina Sports Ilustrateda i ženu za kojom uzdišu muškarci širom sveta.

Za nju kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je jednostavno debela i da je promovisanje gojaznosti kao ideala lepote, pogrešno, kao i insistiranje na premršavim modelima.

- Nije u redu biti debeo. Usred smo epidemije gojaznosti u svetu, a Ešli čini da gojaznost izgleda glamurozno i svojim fotografijama ohrabruje ljude da budu debeli. Gojaznost uzrokuje srčane bolesti, dijabetes, opasna je za kukove i kolena. To uopšte nije glamurozno. Ona je vrlo lepa žena, ali ona vas neće spasiti gojaznosti. Moja tetka je bila gojazna, obolela je od dijabetesa, amputirali su joj nogu i završila je u invalidskim kolicima. To je istina o gojaznosti - bila je oštra bivša ministarka.

Foto: Profimedia

Edvina Kari smatra da je neko kao Kejt Vinslet je sjajan uzor.

- Ona je atraktivna, ima obline, sjajna je u svom poslu. Radije bih da ona svima bude uzor umesto velike, lajave, gojazne manekenke iz Nebraske - dodala je Kari.

Foto: Tanjug/AP

Ešlina prijateljica, bivša manekenka Nataša Devon, koja sada radi kao savetnica za mentalno zdravlje i brigu o telu u britanskoj vladi, odgovorila je na te kritike.

- Mislim da ona odbija da prizna da neko može da bude krupan iako jede zdravo i redovno vežba ili da je mršav i zdrav. Ljudska tela imaju različite oblike, različite veličine, a modeli poput Ešli napokon nam pokazuju tu različitost. Ne postoje dokazi koji pokazuju da nas modeli velikog broja navode da jedemo i debljamo se. S druge strane, mršave manekenke mogu da budu "okidač" koji će devojčice učiniti ranjivima i "gurnuti" ih prema poremećajima u ishrani - rekla je Nataša Devon.

Ona je ranije bila mršava manekenka, sada je debeljuca i putuje u škole u Britaniji učeći decu o zdravom stavu prema telu.

- Kada sam bila model, nisam bila zdrava i na sve moguće načine sam pokušavala da održim svoju liniju. Sada sam zdravija i fizički spremnija nego što sam ikada bila. Moramo da naučimo decu da postoje različiti oblici i veličine tela, ali ako se osoba zdravo hrani i vežba, ona je zdrava - smatra Nataša Devon.

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.