OPŠTA KULTURA Kako pauk pravi mrežu

Izvor: Piplmetar.rs, 13.Jul.2017, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPŠTA KULTURA Kako pauk pravi mrežu

Postoje neke stvari iz opšte kulture na koja ponekad mislimo da znamo odgovor, međutim, insmo sigurni u baš sve što mislimo. Kao u knjizi 1000 zašto 1000 zato kada se postavi pitanje Kako pauk pravi mrežu. Evo odgovora.
Pauk na stomaku ima cevčice koje su u vezi sa paučinastim žlezdama koje proizvode svilu u tečnom obliku, koja očvrsne u dodiru sa vazduhom. Svila može da bude tanja ili deblja, glatka ili gruba, u zavisnosti od namene za koju je pauk proizvodi.
Za hvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << plena, proizvodi se lepljiva svila, a tokom pravljenja proizvedena svila je suva da bi pauk mogao da hoda po mreži.

Pauk izvlači svilu svojim zadnjim nogama i počinje da je oblikuje nakon što je prva nit pričvršćena na nešto stabilno.
Prostor između spirala je proporcionalan rastojanju između vrha paukove nožice i otvora kanala paučinastih žlezda – to znači da pauk koristi sopstveno telo kao merni uređaj.

Pauk samo na osnovu instinkta stvara veoma složene mreže. Ove mreže nastaju tako što geni upravljaju radom nogu dok pauk njima raspoređuje niti proizvedene svile.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.