Novi tip rakete: Do Marsa za samo 39 dana?

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi tip rakete: Do Marsa za samo 39 dana?

Novi tip rakete, koji bi svemirskoj posadi mogao da omogući da stigne na Mars za samo šest nedelja umesto za dosadašnjih šest meseci, uskoro bi mogao da postane realnost.

Foto: Kevin Gill/Flickr.com

Američka svemirska agencija NASA za sponzora svoje nove rakete VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) odabrala je kompaniju Ad Astra čije se središte nalazi u Teksasu.

Nova vrsta rakete funkcioniše po principu plazme i magneta koji omogućavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalje i brže kretanje kosmičkog broda jednom kada se nađe u svemiru.

Dok bi za misije u blizini Zemlje upotreba solarne energije bila dovoljna, misija na Mars zahtevala bi nešto jače, poput nuklearne energije, koju je kompanija nazvala “idealnim energetskim izvorom u svemiru”.

Ugovor na tri godine, vredan 10 miliona dolara, omogućio bi stvaranje prototipa koji bi mogao da radi punom snagom najmanje 100 sati. Cilj je da dosegne najmanje 5. stepen tehnološke spremnosti (Technology readiness level, TRL) na Nasinoj skali od devet nivoa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.