Novi način sahranjivanja postaje sve popularniji: Ne mora ni kovčeg, ni oganj

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 21:04

Novi način sahranjivanja postaje sve popularniji: Ne mora ni kovčeg, ni oganj

Ne mora biti ni kovčeg, ni oganj. Belinska pogrebnička agencija Moja zemlja (Meine Erde) klijentima nudi "održivi povratak zemlji" načinom sahranjivanja.

"Mnogima je lepa ideja da se za samo 40 dana posle smrti pretvore u zemlju," rekao je suosnivač Pablo Mec (Metz) u ponedeljak.

U procesu koji Mec opisuje kao održivi oblik sahranjivanja, pokojnici se polažu u zatvorenu čauru, na biljnu podlogu od sena, slame i isečenih zelenih biljaka. U čauru se potom upumpava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemni gas.

U roku od šest nedelja, mikroorganizmi telo od 80 kilograma sa biljnim materijalom u čauri "pretvore u oko 110 kilograma zemlje," rekao je Mec. Ta "zemlja" se potom ukopava.

Sa takvim sahranama prvo je počeo Meln, gradić nadomak Hamburga. Prošle godine tako je sahranjena "zemlja" 10 pokojnika, a prva u Kilu zakazana je iduće sedmice.

"Smrt i umiranje su isprepletani emocijama," rekla je prorektorka crkvenog okruga Altholštajn Almut Vit (Witt). "Hiljadama godina govorimo kako smo od praha nastali i u prah se vraćamo, samo ovako umesto decenijama, to traje mnogo kraće."

Nova vrsta sahrane za sada je dozvoljena samo u pokrajini Šlezvig-Holštajn. "Zemlja" od pokojnika, međutim, sme biti pokopana u Hamburgu, Donjoj Saksoniji i Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.