Novembarska tradicija: Znate li šta je to Banatski disnotor? VIDEO

Izvor: B92, 17.Nov.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novembarska tradicija: Znate li šta je to "Banatski disnotor"? VIDEO

Ako niste iz Banata, vrlo je verovatno da nikada niste čuli za "Banatski disnotor". U pitanju je manifestacija posvećena tradicionalnom svinjokolju, odnosno pripremi mesa i mesnih prerađevina za predstojeće zimske dane.

Ekipa Prve televizije, provela je dan u selu Ostojićevo nadomak Kikinde, gde je zabeležila kako izgleda jedan od poslednjih tradicionalnih svinjokolja u Banatu.

"Prvo rakija i kafa, pa onda idemo da hvatamo svinjče", kaže Dragoljub Mojsin iz Ostojićeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od učesnika tradicionalnog običaja.

Kada, u prvim danima novembra, počnu prvi mrazevi, u ranim jutarnjim satima okupljaju se komšije, prijatelji i rodbina u kući domaćina - i to je znak da svinjokolj može da počne.

"Svako zna šta mu je posao, jedino je flaša zajednička", dodaje Mojsin kroz smeh.

Pre modernog doba, čekinje sa svinja su se skidale paljenjem slame. Tako se još uvek radi u Ostojićevu. Meštani kažu da ta tradicionalna metoda daje mnogo bolji ukus.

Opširniju priču o tradicionalnom svinjokolju u Ostojićevu pogledajte u prilogu Prve televizije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.