Nova studija dokazala: Deca koja odrastaju sa životinjama, manje su sklona alergijama na hranu

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 14:56

Nova studija dokazala: Deca koja odrastaju sa životinjama, manje su sklona alergijama na hranu

Deca koja žive sa psima ili mačkama mogu imati manji rizik od razvoja alergija na hranu od druge dece, kaže nova studija

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One analiziralo je podatke preko 65.000 dece iz Japana. Utvrđeno je da bebe koje su bile izložene mačkama ili psima imaju 13 do 16 odsto manji rizik od svih alergija na hranu u poređenju sa bebama koje nisu imale kućne ljubimce.

„Naši nalazi sugerišu da često izlaganje psima i mačkama može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti od koristi protiv razvoja određenih alergija na hranu, čime se ublažava zabrinutost za vlasništvo kućnih ljubimaca i smanjuje rizik od alergija na hranu“, napisali su autori studije.

Već neko vreme je dokazana činjenica da je izlaganje kućnim ljubimcima efikasno u prevenciji alergijskih bolesti. Istraživanje ideje da ultra-čisto okruženje ne pruža dovoljno izlaganja klicama potrebnim da se imunološki sistem bori protiv infekcije pokazalo je potencijalne prednosti izlaganja psima tokom ranog detinjstva, posebno u vezi sa alergijama na hranu, prenosi CNN.

U studiji, istraživači su ispitali podatke o izloženosti kućnih ljubimaca i alergijama na hranu na 66.000 dece kako bi videli da li kontakt sa različitim životinjama utiče na rizik od alergija na hranu. Preko 20 odsto ispitane dece bilo je izloženo kućnim ljubimcima, uglavnom psima i mačkama. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije tokom prvog tromesečja, tokom porođaja i na jednomesečnom pregledu dece.

Rezultati su pokazali da izlaganje psima i mačkama značajno smanjuje učestalost alergija na hranu. Takođe su otkrili da izlaganje psima značajno smanjuje alergijske reakcije na mleko, jaja i orašaste plodove. Isto tako, izloženost mačkama tokom studije značajno je smanjila rizik od razvoja alergija na jaja, pšenicu i soju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.