Nova ruta do Marsa smanjuje troškove

Izvor: B92, 24.Dec.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ruta do Marsa smanjuje troškove

Matematičari su izračunali novu putanju kojom čovek može stići do Marsa. To će rešiti dva najveća problema kada je u pitanju planiranje puta na „crvenu planetu“ – velike troškove i činjenicu da je let na Mars moguć svake druge godine.

Postojeća ruta do Marsa zahteva ogromne količine goriva, a zbog položaja planete moguće je putovati tek na svakih 26 meseci. Međutim, matematičari Frančesko Toputo i Edvard Belbruno su iskoristili kretanje Marsa da reše oba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema.

Oni predlažu da je najbolje da letelica uđe u Marsovu orbitu tako što će leteti ispred putanje po kojoj se kreće planeta, principom koji se naziva balističko osvajanje. Po njihovim rečima, to je bolja ideja umesto trenutnog Homanovog transfera, po kome bi se svemirski brod usmeravao na određeno mesto na Marsu.

Kada je u pitanju lansiranje letelice i put do Marsa, obe tehnike koštaju isto. Međutim, kada svemirski brod bude sletao na Mars, po najnovijem proračunu dvojice matematičara, ušteda u gorivu biće čak 25%.

Mana nove putanje je u tome što je duža i što će put trajati nekoliko meseci više.

foto: flickr.com/NASA Goddard Photo and Video

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.