Nova otkrića u Egiptu: Nađena grobnica stara 4.400 godina FOTO

Izvor: B92, 15.Dec.2018, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova otkrića u Egiptu: Nađena grobnica stara 4.400 godina FOTO

Egipatski arheolozi otkrili su privatnu grobnicu koja je pripadala visokom zvaničniku iz doba Pete dinastije i koja je stara oko 4.400 godina.

Otkriće je objavio danas ministar za antikvitete Kaled al-Anani kod same grobnice koja se nalazi u Sahari, zapadno od Kaira, gde je smeštena i najstarija stepenasta piramida.

On je rekao da je grobnica "izuzetno dobro očuvana" i da se u njoj nalaze statue različitih veličina i boja, prenosi AP. Grobnica sadrži ukupno 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statua uklesanih u steni koje predstavljaju zvaničnika i njegovu porodicu.

Egipat je prethodnih godina uložio mnogo u promociju novih arheoloških otkrića u nastojanju da privuče više turista. Turizam je u ovoj zemlji u drastičnom padu od 2011. godine i nasilnih političkih previranja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Kod Kaira pronađena grobnica stara 4.400 godina

Izvor: Radio 021, 16.Dec.2018, 08:52

Egipatski arheolozi su u okolini Kaira iskopali 4.400 godina staru grobnicu sveštenika iz pete dinastije drevnog Egipta...Grobnica sveštenika koji se zvao Vatje nađena je u Sakari, nekropoli u blizini Kaira, rekao je u subotu egipatski ministar za starine Kaled al-Anani...Ministar je dodao da je grobnica...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.