Nova era u istraživanju svemira: U kosmos američkim letelicama FOTO

Izvor: B92, 28.Jan.2020, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova era u istraživanju svemira: U kosmos američkim letelicama FOTO

Kompanija "Spejs Eks" planira da na proleće pošalje dva astronauta u svemir. To će ujedno biti i prva američka svemirska letelica koja će nositi Nasine astronaute od kada je "spejs-šatl" program obustavljen 2011. godine.

Dag Harli i Bob Benken naći će se u letelici "Kru dregon" kompanije "Spejs Eks" (SpaceX), a njihov let mnogi opisuju kao početak nove ere u američkom istraživanju svemira.

Osim toga, to će biti i prvi put da svemirske letelice privatne kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nose ljude.

"Bob i ja smo bili dovoljno srećni da nas odaberu. Dok se približavamo lansiranju, prilično smo užurbani. Sve više vremena provodimo u Kaliforniji, jer se tamo obavlja najveći posao u vezi sa Dregonom", rekao je Dag.

Tokom priprema, prošli su sve procedure u hitnim slučajevima, uvežbali se na mehanizmima letelice i isprobali nova odela.

Dva astronauta su za let odabrana 2018. godine. Izvršni direktor "Spejs Eksa" očekuje da Benkena i Harlija pošalje na Međunarodni svemirsku stanicu u aprilu, maju ili junu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova era u istraživanju svemira: U kosmos američkim letjelicama

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2020

Kompanija "Spejs Eks" planira da na proljeće pošalje dva astronauta u svemir. To će ujedno biti i prva američka svemirska letjelica koja će nositi Nasine astronaute od kada je "spejs-šatl" program obustavljen 2011. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.