Izvor: NaDlanu.com, 14.Maj.2012, 15:13 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Njoke od krompira
Njoke je su jelo za sva vremena: prijaće vam i zimi i leti i ujutru i uveče.
Sastojci za dve osobe Testo za njoke ½ kg belog krompira100 g oštrog brašnajaje, so Sos ala Amatrićiana 100 g slanine pančete ½ zelene paprike ½ crvene paprike ljuta papričica 2 čena belog luka 400 g paradajz pelata ½ kašičice origana ½ kašičice bosiljka so, biber, prstohvat šećera,kašičica ulja Priprema:Ohlađen kuvani krompir oljuštiti i ispasirati. Dodati jaje, brašno i so, pa umesiti >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << kompaktno testo. Formirati valjčiće - prevući ih niz viljušku da dobiju brazde. Kuvati ih u ključaloj slanoj vodi 1-2 minuta od trenutka kada isplivaju. Izvaditi ih iz vode i ostaviti sa strane. U tiganju propržiti slaninu sečenu na kockice, dodati crvenu i zelenu papriku sečenu na štapiće i ljutu papričicu. Pržiti svega minut-dva dok paprika ne omekša, pa dodati seckani beli luk i usitnjen paradajz pelat. Dodati šećer da ublaži kiselost paradajza. Dodati ostale začine i krčkati sos sve dok tečnost skoro ne ispari. U sos dodati njoke, i krčkati još 1-2 minuta. Servirati toplo i obilno posuto parmezanom i svežim peršunom.