Niš nema dvoranu za klizanje, ali ima šampionku u brzom klizanju

Izvor: B92, 09.Apr.2017, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš nema dvoranu za klizanje, ali ima šampionku u brzom klizanju

Sedmogodišnja Sofija Rodić u svoj rodni grad donela je prvu međunarodnu medalju u ovom sportu.

Rolere vozi od pete godine. Tada je i prvi put stala na led.

Na svom drugom velikom takmičenju u brzom klizanju osvojila je medalju.

U dečijim klizaljkama, nakon samo nekoliko treninga na olimpijskom klizalištu, domogla se bronze u konkurenciji više od stotinu takmičara iz desetak evropskih zemalja. Od najsjajnijeg odličja delilo ju je samo pola sekunde. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Oni su imali mnogo bolju opremu, svoja odela, ja nisam imala ništa od toga, nego gore klizaljke od njih. Znala sam da mogu da osvojim medalju jer sam već osvajala”, rekla je Sofija.

“Bilo im je interesantno kako je ona u decijim klizaljkama, a oni svi imaju opremu. Kad je primetila da se deca smeju, rekla je – Tata, ne brini, pokazaću im ja na stazi, što je i uradila, nije imala tremu nijednog trenutka”, objasnio je Sofijin otac Petar.

Sofija je član niškog kluba Oksidžen. Već može da se pohvali brojnim medaljama na domaćim i međunarodnim takmičenjima u rolerima. Državna je prvakinja u brzom klizanju, iako trenira samo par meseci tokom zime na dečijem klizalištu u Nišu.

“Važno je da voliš to što radiš i da se potrudiš koliko možeš”, otkriva Sofija.

“U sportskom klubu Oksidžen imamo mnogo talentovane dece, otprilke uzrasta od pet do devet godina, imamo i decu od devet i deset godina koja već voze u jednoj od disciplina na svetskom nivou, i ovo je lep primer gde bi gradmogao da stane iza ovog sporta i da se razmišlja o pravljenju ozbiljnijih terena”, kaže Srđan Nonić iz Sportskog kluba ”O2xigen” u Nišu.

Osim što je uspešna na rolerima i na klizaljkama, trenira i odbojku I odličan je đak prvog razreda. I već sada razume suštinu sporta.

“Nije važno da budeš prvi , važno je da učestvuješ”, ističe Sofija.

I dok vredno trenira, osim roditelja, podršku ima i od mlađeg brata Mateje, koji se već sada sprema da pođe sestrinim stopama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.