Nije htela da me sluša, sama je izabrala svoj put: Oglasila se majka preminule veganke

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 10:12

"Nije htela da me sluša, sama je izabrala svoj put": Oglasila se majka preminule veganke

Ruskinja Žana Samsonova, influenserka i veganka, poslednjih 15 godina, preminula je 21. jula, najverovatnije od infekcije slične koleri.

Ova infekcija je bila pogoršana opštom iscrpljenošću organizma veganskom ishranom, što je rekla njena majka Vera ruskim novinama.

Kako je preneo Dejli mejl, Žana Samsonova, na društvenim mrežama poznatija kao Žana D‘Art, navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti zbog ishrane koja je uključivala samo sirovo voće i povrće, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako se još uvek ne zna službeni uzrok smrti, jer Vera pokušava da vrati telo devojke u Rusiju, odakle je poreklom.

Vera je ispričala za tamošnje medije kako se godinama borila da spase ćerku i da ona nije htela da je sluša, iako ju je upozoravala na posledice njene ekstremno restriktivne ishrane. Ona veruje i da je smrt njene ćerke povezana s infekcijom nalik koleri, koja je pogoršala Žanino stanje, povezano s ekstremnom ishranom.

“Molim vas, prestanite da pišete loše stvari, bol je ogromna. Sama je izabrala svoj put. Borila sam se mnogo godina, molila je da potraži pomoć i da se zdravije hrani, ali nije htela da posluša svoju majku”, rekla je Vera.

Podsetimo, prijatelji pokojne influenserke su se takođe oglasili rekavši da je Žana patila od anoreksije kao i da je poslednje nedelje svog života provela u krevetu. Kažu i da su je upozoravali na njeno stanje i mršavost, te je savetovali da poseti doktora, ali je Žana navodno i njihove savete odbila.

Ova nesrećna devojka je povremeno praktikovala post tokom kog danima ništa nije jela, dok čak šest godina nije pila vodu već ju je zamenila sokovima.

Olga Černjajeva, jedna od prijateljica influenserke, za ruske novine rekla je da je sedam godina gledala njeno putovanje u smrt, a poslednji put je prijateljicu videla pre pet meseci na Šri Lanki i već tad nije izgledala dobro.

“Noge su joj bile natečene, bilo je neverovatno da je mogla da se pomera – mislim da je trpela velike bolove. Pokušala sam je da je ubedim da potraži lekarsku pomoć, pokazala sam joj njeno telo u ogledalu i na prošlogodišnjim fotografijama, ali je bilo nemoguće ubediti je da radi nešto pogrešno”, rekla je Černjajeva.

Shrvana prijateljica rekla je da je bespomoćno gledala kako Samsonova postaje kost i koža. Kad bi uspela da ustane iz kreveta, bilo joj je teško da hoda, do te mere da joj je za jednu stepenicu trebalo nekoliko minuta.

“Donosila sam joj voće svako jutro jer ništa drugo nije htela da jede. Žana je verovala da smrt ne postoji”, dodala je Černjajeva.

Jedan od njenih suseda i prijatelja svakodnevno je strahovao da će pronaći njeno beživotno telo, tvrdi Dejli mejl.

“Samo su njene vesele oči i raskošna kosa bile nadoknada za užasan prizor tela izmučenog idiotizmom. Oprostite mi ako zvuči grubo”, rekao je.

Žana je s veganstva prešla na ishranu isključivo sirovim voćem i povrćem, a na svom profilu na Instagramu delila je zdrave recepte. Na snimcima je tokom vremena izgledala sve mršavije i mršavije, a neki od njenih ručkova uključivali su samo dinju i sok od šargarepe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.