Nezaposleni? Ispunite dan.

Izvor: B92, 26.Dec.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposleni? Ispunite dan.

... a da to nema nikakve veze sa traženjem posla?

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje prosečni nezaposleni građanin Srbije (koji je na „birou") traži posao tri godine i devet meseci. To može da izgleda kao čitava večnost...

Piše: Ah Neša, B92

Foto: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net


Prva dva meseca bili ste/trenutno ste/bićete potpuno posvećeni traženju novog posla, slanju mailova na konkurse (a niko vam neće poslati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni cirkularni mail sa odgovorom), traženjem veza tamo vamo... Onda ćete u jednom trenutku shvatiti (iako je to potpuna glupost) da je bolje da vi ne tražite posao – jer će posao pronaći vas. I sad – pošto ne tražite posao – kako da ispunite dan?

1. Igranje video igara

Posle obimnog istraživanja zaključili smo da je najbolje igrati „FarmVille", „CityVille" (preko Facebooka) ili pasijanse, i to samo one koji se igraju bez vremenskog ograničenja. Poker, šah i slične internet video igre traže konstantnu pažnju, i morate biti non-stop pored svog računara. Prednosti: naučićete da budete strpljivi, pogotovo uz pasijans; manje ćete da se nervirate; možete da ustanete i skuvate kafu u bilo kom trenutku; iznenadan nestanak struje neće vas previše uznemiriti; igrate u porodičnoj atmosferi; možete da četujete sa zgubidanima... prijateljima...

Mane: bićete na ivici živaca kad se u igrici dogodi nešto što vam ne odgovara; nerviraćete se zbog bilo kakvog i bilo čijeg prekida; nećete ustajati uopšte, što neminovno dovodi do hemoroida, neispavanosti, bolesnih prstiju i laktova, ukočenosti; dobićete računarski šlauf, tj. salce; postaćete zavisnik; bićete neprijateljski raspoloženi prema svim članovima porodice koji vas na bilo koji način odvoje od monitora...

2. Gledanje TV serija

Na svim TV kanalima vrte se serije, a ako pametno isplanirate vreme, ispunićete ceo dan. Posle iscrpnog istraživanja, zaključili smo da „serijski dan" počinje već od 6.45 a traje do 1.30. Nažalost, neke serije se poklapaju pa ćete morati da odlučite između američkog sitkoma i „španske" serije. Fokusirajte se na serije čije epizode traju 25 minuta.

Prednosti: zbog reklama, imaćete dovoljno vremena za odlaske u toalet, za klopu, za kratke telefonske razgovore; prestaćete da gledate vesti; tri godine i nekoliko meseci proći će – tek tako...

Mane: tokom vikenda uglavnom se emituju reprize; najčešće se serija prekine neočekivano, a televizije skoro nikad ne emituju poslednju sezonu; taman se uživite u glavni lik a on nestane (najbolji primeri su Majk iz serije „Svi gradonačelnikovi ljudi" i detektiv Goren iz „Reda i zakona") i serija obično izgubi smisao – to je kao da ste odjednom postali neko drugi; vid slabi (kao i u predlogu br. 1), stomak raste, nestaje osećaj za stvarnost; prestaćete da gledate vesti; prepričavaćete situacije iz serija kao da su se dogodile vama ili vašem najboljem prijatelju...

3. Pisanje bloga

Kreirajte blog na stranicama www.blog.rs ili www.blogspot.com. Možete da ga nazovete „Vreme leti" ili „Tri godine i devet meseci" ili „Nezaposleni um". Svakoga dana ukucavaćete po jedan post, o tome šta radite dok ste nezaposleni. Prednost je, svakako, što ćete po reakcijama čitalaca otkriti da ste samo jedan od 700.000 nezaposlenih u Srbiji i ko zna koliko miliona širom sveta, ako pišete i na srpskom i ne engleskom.

Mana je, svakako, što ćete da padnete u depresiju ako to niko ne bude čitao i što morate da radite nešto drugo tokom dana da biste imali o čemu da pišete. Ubrzo ćete početi reč blog da koristite u svakodnevnom opštenju sa okolinom: „Bloga ti poljubim!", „Ja sam blogomdan", „Kad sam onomad blogoradio", „I vuk sit i ovce na blogu"...

4. Moleraj

Pomislite samo koliko dečjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, staračkih domova i drugih institucija „pati" od neokrečenosti... Nađite ortaka, potreban materijal, idite u najbliži vrtić i recite samouvereno direktoru: „Dobro jutro! Došli smo da okrečimo vrtić besplatno. Pošto smo nezaposleni moramo nešto da radimo, pa ako nije problem mi bi da počnemo." Pokažite nam ludaka koji bi takvu ponudu odbio! Dok budete na pauzi, verovatno će da vas počaste ručkom. Problem je samo što će to da bude bebeća, pasirana, bljutava hrana – ali, hrana za džabe uvek se jede sa uživanjem.

Mana je što će lokalni moleri saznati kad tad da ste počeli besplatno da pružate usluge, a to znači manje posla za njih, a to znači samo jedno: batine. Mana je i što ćete morati da platite potreban materijal, znači – ovaj predlog je samo za nezaposlene sa otpremninom.

5. Volontiranje za Crveni krst

Kao što znamo, volonteri CK „deluju u nesrećama, obučavaju mlade za prvu pomoć, motivišu dobrovoljne davaoce krvi, brinu se o starima i promovišu humane vrednosti i borbu protiv nasilja u školama". Pošto je u Crvenom krstu Srbije angažovano više od 60.000 volontera, eto prilike za dobrim poznanstvima. Ako više od 59.999 puta izgovorite da ste nezaposleni, verovatnoća da će neko da vam ponudi posao zaista je velika, zar ne?

Prednost je i besplatna klopa i smeštaj ako ne volontirate u svom gradu. Volontiranjem za Crveni krst shvatićete da vama ipak nije najgore i da izlaz postoji.

6. Ostalo

Uvek možete da odete do obližnje biblioteke i da pročitate knjigu u čitaonici. Možete da zamolite babu da vas nauči da štrikate. Zgodno je da se kačite na političke forume i svađate se sa nezaposlenim političkim neistomišljenicima. Korisne su i besplatne radionice svega i svačega koje se organizuju po obližnjim kulturnim centrima.

Ako želite da budete društveni, postanite hipohondar i obilazite lekare; pre toga, da ne biste plaćali participaciju – postanite dobrovoljni davalac krvi; ćaskanja u čekaonicama – zagarantovana!

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.