Neverovatno naučno otkriće: Crne rupe mogu da snabdevaju Zemlju električnom energijom?

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 09:05

Neverovatno naučno otkriće: Crne rupe mogu da snabdevaju Zemlju električnom energijom?

Novo naučno istraživanje uvodi spekulativno, ali fascinantno područje mogućnosti, podstičući na razmišljanje o potencijalnim izvorima energije skrivenim unutar kosmičkih crnih rupa.

U novom istraživanju, naučnici Zan-Feng Mai i Run-Kviu Jang s kineskog Univerziteta Tianjin predlažu vrlo nekonvencionalan, nov izvor energije: primordijalne crne rupe. Za razliku od opšte poznatih crnih rupa zvezdane mase, ti sićušni entiteti, teoretski formirani od prevelike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gustine u primordijalnoj plazmi nakon Velikog praska, mogli bi da budu ključni za energetske potrebe našeg sveta. Uzimajući u obzir činjenicu da crna rupa ima izuzetno jaku gravitacionu silu, postavlja se zanimljivo pitanje: gledajući barem teoretski, možemo li da koristimo gravitacionu silu crnih rupa za proizvodnju električne energije, tj. da koristimo crne rupe kao baterije?, postavljaju pitanje Mai i Jang u svojoj studiji, predlažući potencijalnu upotrebu Švarcidlove crne rupe (crna rupa koja nema električni naboj) kao punjive baterije. Ipak priznaju da postoji i izazov u obliku Havkingovog zračenja, koje emituju male crne rupe. Uprkos toj prepreci, njihovi proračuni otkrivaju da se takva crna rupa unutar određenog raspona mase može ponovo napuniti za proizvodnju električne energije, s maksimalnom stopom učinka od 25 odsto. U blizini primordijalne crne rupe, 25 odsto mase alfa čestice, proizvedene radioaktivnim raspadom, može da se pretvori u kinetičku energiju, objašnjavaju Mai i Jang, izjednačavajući učinak tih crnih rupa s učinkom nuklearnog reaktora. Iako je testiranje njihovog koncepta i dalje nepraktično i trenutno van našeg tehnološkog dometa, kineski naučnici predlažu primamljivu ideju – da bi minijaturne crne rupe mogle da postoje unutar raspona mase predloženog za tamnu materiju. Ako se potvrdi, to otvara vrata intrigantnom scenariju, odnosno korišćenju jednog od najzagonetnijih oblika materije u svemiru za napajanje svakodnevnih uređaja, prenosi portal Zimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.