Neverovatno arheološko otkriće: Pronađeno drevno sveto groblje VIDEO

Izvor: B92, 04.Sep.2023, 22:42

Neverovatno arheološko otkriće: Pronađeno drevno "sveto groblje" VIDEO

Tim peruanskih i japanskih arheologa otkrio je pre-hispansko arheološko nalazište u severnom Peruu posvećeno obožavanju predaka, koje sadrži pogrebne komore, ljudske ostatke i grnčariju.

"U regionu Kahamarka, 900 kilometara severno od Lime, ​​otkrili smo arheološko nalazište iz perioda kulture Vari koje datira između 800. i 1000. godine nove ere", rekao je za AFP u subotu japanski arheolog Šinja Vatanabe sa Univerziteta Nanzan.

U nišama su bili pokloni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za pretke

"Na tom mestu su pronađene dve grobne komore sa jamama za mumije i poklone precima", dodaje Vatanabe. Svaka od grobnih komora ima dva nivoa, a obe imaju po pet niša u zidovima u kojima se nalaze darovi kao što su školjke, ulomci grnčarije i posuda sa tri konična oslonca.

"To je veliko otkriće, arheolozi su tražili dokaze o kulturi Vari", rekao je Vatanabe. Na lokalitetu su pronađeni i svitak sa ženskom figurom, crna svečana posuda i dva muzička keramička duvačka instrumenta.

"Bio je svečani centar posvećen kultu predaka"

Mesta sahranjivanja pronađena su u dolini Jekuetepekue u provinciji San Miguel u Cajamarci, regionu koji se graniči sa Ekvadorom.

"Ovde je živelo mnogo ljudi različitog porekla. Bio je to ceremonijalni centar posvećen kultu predaka", rekao je Vatanabe.

Džudit Padilja, šef kancelarije za kulturu Kahamarke, rekla je da otkrića omogućavaju razumevanje načina života i ritualnih praksi drevnih društava koja su naseljavala region. Kultura Vari (Huari) živela je na teritoriji današnjeg Perua između 7. i 13. veka. Do 1100. godine, ovu kulturu je pokorilo Carstvo Inka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.