Neverovatan poduhvat: Poznata kompanija će organizovati venčanja u svemiru

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 08:04

Neverovatan poduhvat: Poznata kompanija će organizovati venčanja u svemiru

Jedna od osnivača kompanije Space Perspective, Džejn Pojnter, želi da bude prva koja će ponuditi mogućnost venčanja u svemiru.

U razgovoru za The Cool Down tokom vikenda, Pojnter je rekla da već ima onih koji su zainteresovani za sklapanje braka u svemiru, a ceremonije će se obavljati u svemirskom brodu Neptun.

"Postoje parovi koji se žele prvi venčati u svemiru, tako da ćemo tek videti ko će to biti", rekla je Pojnter.

Svemirski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brod Neptun je razvijen da bude pristupačan, održiv i siguran na ili iznad planete Zemlje. Sastoji se od "SpaceBalloona", "Reserve Decent System" sistema i kapsule "Neptune Capsule".

Za razliku od drugih svemirskih letelica gde se deo sa posadom odvaja od jednog sistema tokom leta i prelazi na drugi sistem leta, kapsula svemirskog broda Neptun nastavlja biti povezana sa "SpaceBalloonom" tokom celog leta, od poletanja do sletanja, a time nudi siguran i ugodan let.

"Svemirska letelica Neptun putuje u svemir pomoću našeg SpaceBalloon-a, koji koristi obnovljivi vodonik, bez raketa i povezanog ugljičnog otiska. Umesto da uzletimo uz eksploziju, mi polako uzlećemo brzinom od 19 km/h, tako da je iskustvo dostupno svima koji su zdravi, sposobni za let komercijalnim avionima. Naš balon je dokazana tehnologija koju je već decenijama koristio naš tim sa NASA-om i drugim vladinim agencijama za podizanje istraživačkih teleskopa i drugih teških osetljivih instrumenata", saopštila je kompanija.

Neptun ima svoj primarni sistem leta, a opremljen je i pomoćnim sistemom za sletanje koji čine četiri padobrana smeštena između kapsule i "SpaceBalloona". Padobrani mogu preuzeti funkciju od primarnih sistema neprimetno i u trenutku ako bi bili potrebni, a time je garantovano sigurno sletanje. Ovakvi padobrani se koriste već decenijama i 100% su uspešni.

Kompanija Space Perspective želi da omogući putovanja u svemir za što veći broj ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.