Nestašica maslinovog ulja!

Izvor: Domino Magazin, 07.Mar.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica maslinovog ulja!

Nije dobro, ni malo nije dobro!

Zbog katastrofalne suše prošle godine uskoro ćemo se suočiti sa ozbiljnom nestašicom maslinovog ulja.

Samo u Španiji proizvodna se smanjila za čak 60 posto, a to će dovesti do globalne nestašice i poskupljenja ove vredne namirnice na kojoj je zasnovana mediteranska kuhinja.

Španija je najveći svetski proizvođač i izvoznik malsinovog ulja i maslina.

Posledica smanjene proizvodnje će biti i povećanje cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << na tržištu, sa kojim se već suočavamo.

"Aktuelna cena maslinovog ulja je veoma niska i neodrživa je čak i kada bi se zalihe povećale. A sa manjom proizvodnjom ovakva situacija je neodrživa", kaže Jeff Bayley iz udruženja proizvođača maslina.

Malo je verovatno da će preostali veliki proizvođači maslina iz Grčke, Italije i Turske uspeti da nadoknade smanjenu proizvodnju, pošto su se i oni suočili sa sušom.

Guardian javlja da su se cene maslinovog ulja već povećale za 62 posto u poslednja tri meseca a predviđa se i dalji rast.

Dodatni problem je i što je kvalitetnog ulja sve manje pa se pretpostavlja da će biti sve više proizvoda sa veštačkom aromom i raznim dodacima!

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.