Nestaju velike grabljivice

Izvor: B92, 15.Jul.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju velike grabljivice

Broj velikih grabljivica kao što su lavovi, vukovi i ajkule smanjuje se u celom svetu što ugrožava ekosisteme, navodi se u nedavno objavljenoj međunarodnoj studiji.

Planeta Zemlja trenutno preživlja šesto po redu masovno iščeznuće živih bića, konstatuje se u studiji u čijoj su izradi učestvovale 22 naučne instutucije iz šest zemalja, prenosi Frans pres.

Ali sadašnja faza se razlikuje od prethodnih jer je za nju odgovoran čovek koji zbog eksploatacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obradivog zemljista, zagađenja i lova uništava grabljivice smeštene na vrhu lanca ishrane.

"Nestanak grabljivica sa vrha lanca ishrane utiče i na ljudsku vrstu", navodi se u studiji.

Posledice ove tendencije vidljive su u okeanima kao i na kopnu. Na primer, smanjenje broja puma na zapadu SAD doveo je do ogromnog povećanja populacije jelena. Pošto su jeleni biljojedi, došlo je do smanjenja biljne vegetacije a samim tim i narušavanja rečnih tokova i biodiverziteta u ovom regionu.

Takođe je primećeno da su orke, glavne grabljivice među kitovima primorane da zbog industrijskog lova u okeanima modifikuju svoju ishranu ograničavajući je na morske lavove, foke i morske vidre koji su sada pred istrebljenjem.

"Istraživanja su pokazala da grabljivice u vrhu lanca ishrane imaju ogroman uticaj na strukturu, funkcionisanje i biodiverzitet većine ekosistema", zaključuje se u studiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.