Nestaju i divlji medvedi

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju i divlji medvedi

Krivolov i ilegalna trgovina medveda rasprostranjena je širom azijskog kontinenta i divlje medvede "dovodi" na ivicu egzistencije, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije za zaštitu divljih životinja (TRAFFIC).

Nedavno objavljen izveštaj TRAFFIC-a je pokrio 13 azijskih zemalja i pokazao da se medvedi najviše love zbog žuči koja se koristi za spravljanje narodnih lekova, preneo je Rojters.

"Najviše se love azijski crni medved i malajski medved, poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kao sunčani medved zbog zlatnog polumeseca na prsima", rekla je Kejtlin-Elizabet Foli, jedan od autora studije i saradnica programa TRAFFIC-a za Jugoistočnu Aziju.

"Ukoliko želimo da povećamo populaciju ugroženih vrsta medveda, moramo da radimo na tome da se bitno smanji potreba žuči, koja je glavni razlog njihovog lova i ilegalne trgovine", dodala je ona. U udruženjima za zaštitu životinja kažu da se mora napraviti nekoliko rezova da bi se izvadila žuč, a da taj proces životinju podvrgava fizičkim i psihičkim patnjama.

Žučne kese su veoma tražene u unutrašnjosti Kine, Hong Kongu, Maleziji, Mjanmaru i Vijetnamu. TRAFFIC je u izveštaju naveo da je trgovina žuči u nekim azijskim zemljama poput Kine i Japana zakonita, ali da je, prema Konvenciji o Međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta, nedozvoljena izvan granica tih zemalja.

TRAFFIC u svom izveštaju ističe i da postoji mali broj farmi na kojima se medvedi uzgajaju specijalno zbog žuči, ali da je problem što većina farmi, ipak, drži medvede uhvaćene u divljini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.