Naučnici u panici: Ovo je zastrašujuće

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 10:14

Naučnici u panici: "Ovo je zastrašujuće"

Naučnike koji se bave klimatskim promenama poslednjih nedelja je zabrinula činjenica da se temperature površine mora tvrdoglavo održavaju na rekordno visokim nivoima već više od mesec dana, što bi u najgorem slučaju moglo značiti da ulazimo u nepoznato i da je na pomolu opasna prekretnica.

Počevši od sredine marta, podaci američke Nacionalne službe za okeane i atmosferu (NOAA) o prosečnoj temperaturi površine okeana pokazuju dramatično odskakanje u odnosu na podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz ranijih godina. Istovremeno su ove godine zabeleženi i rekordno niski nivoi leda.

Kako pokazuje grafikon stranice Climate Reanalyzer, koju vodi Institut za klimatske promene Univerziteta u Mejnu ,prosečna globalna temperatura okeana dosegla je 23. aprila vrhunac od 21.04℃ i nakon toga ostala na rekordno visokim nivoima.

Biogeohemičar iz Woods Hole Oceanographic Instituta na Tviteru je napisao:

"Iako je nedavna SST anomalija (SST je temperatura površine mora) zastrašujuća, nije neočekivana. Modeli CMIP6 predviđaju da će mesečna anomalija od 0.7°C biti dostignuta između 2017. i 2040. godine. Ovo se ne bi dogodilo bez klimatskih promena; nalazimo se u novom klimatskom stanju, ekstremi su nova normala."

Posledice ovakvih rekorda su da se širom sveta pojavljuje veliki broj okeanskih vrućih valova koji mogu uzrokovati masovne pomore morskih organizama, dovesti do ekstremnijih vremenskih uslova, mogu ubrzati otapanje leda i podići nivoe mora.

Osim toga, topliji okeani takođe su manje učinkoviti u apsorpciji izduvnih gasova koji zagrevaju planetu.

Raniji temperaturni rekord zabeležen je 2016. godine tokom El Niña, klimatskog fenomena koji dodatno zagreva okeane. Ta činjenica posebno zabrinjava naučnike jer se trenutno nalazimo pod uticajem La Niñe, okeanskog i atmosferskog fenomena koji je hladniji pandan El Niñu.

Nakupljanje toplije morske vode uz istočne obale Čilea ukazuje da u narednim mesecima stiže El Niño, no on još uvek nije tu. Drugim rečima, u narednoj godini, ako se El Niño potpuno razvije, temperature površine okeana mogle bi još da porastu i dosegnu nove rekorde koji će uticati dodatno na povećanje temperature vazduha.

"Ako novi El Niño dođe, verovatno ćemo imati dodatno globalno zagrevanje od 0.20 do 0.25°C", rekao je za BBC Jozef Ludešer, naučnik za Zemljine sastave Instituta za istraživanje klime u Potsdamu.

Dolazimo li do prekretnice?

Naučnike posebno zabrinjava mogućnost da bi takvo nenormalno veliko odstupanje od ranijih temperatura moglo da znači da su okeani dostigli granice sposobnosti apsorpcije topline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.