Nemojte se porediti sa drugima

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemojte se porediti sa drugima

Ne samo da nećete biti zadovoljni, već možete otkrivati i ubeđivati sebe sve više da niste dovoljno dobri. Što nije istina. Treba naučiti da se dobro osećate u svojoj koži time što ćete prestati da se „stavljate na kantar" sa drugima.

Ne zaboravite da nemate isti DNK kao neko kome zavidite. Neko se rodio sa savršenim izgledom, intelektualnim sposobnostima i telom poput boga. Sa druge strane smo mi, obični smrtnici koji smo seksi, lepi, šarmantni na svoj način. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U pitanju je bila samo sreća pri rođenju a to ne znači zagarantovan uspeh.

Nemojte sebe osuđivati jer niste imali sve olakšice ili prednosti kao neko drugi. Još gore je da se osuđujete jer ste imali sve mogućnosti a niste ih dobro iskoristili. Skoro sve se može ispraviti.

Pomislite samo da vam roditelji nisu završili dobre škole i nemaju jake diplome, a vi se sami trudite i privređujete sebi više nego što bi vam iko drugi mogao. Zar to nije sjajno?

To je samo vaš uspeh, nema razloga za očajavanje ili takmičenje sa nekim. Na vama je da sa tačke sa koje ste krenuli stignete tamo gde ste odredili. Neće mnogo ljudi praviti isti izbor kao vi. Time što ste se zauzeli za sebe ste već pobedili.

Prva šansa ili sreća takođe nisu merilo vas i vaših sposobnosti. Ako vaša prijateljica ima sjajan posao ili vaš partner postiže neverovatne uspehe, ne znači da ste vi propali već da vam je potreban podstrek, nešto kao katapult što će vas inspirisati da date sve od sebe. Neko je pri pronalaženju prvog posla imao sreću, a vama će možda treći posao biti prekretnica u životu. Možda promenite i zanimanje. Opet niko nije bolji od vas, samo ste se malo ulenjili.

Jako je bitno da u nekim trenucima vašeg života ne smete osećati da ste unazađeni i da ste iza nekoga ako se radi o tragičnim situacijama. Ako ste imali smrtni slučaj i niste stigli da završte posao, pogrešno je misliti da niste dovoljno sposobni ili da budete tužni dok posmatrate uspeh nekog drugog. Takva vremena se zovu teškim upravo jer se razume da nećete biti baš spremni na velike poduhvate. A pošto inače jeste, tada vam je teško i niko vas ne osuđuje. Nemojte ni vi sami sebe.

Na kraju, postoji jedan razlog da pogledate nekog drugog i tome pridate značaj. Ako vaši prijatelji više izlaze, više vežbaju ili se zdravije hrane, a srećni su, možda bi u tom slučaju trebalo da se ugledate na njih. Ali ne da postanete druga osoba.

Ne treba se menjati iz korena. Posebni ste i jedinstveni i nemojte krasti tuđe načine, tuđe stavove ako nisu u potpunosti u skladu sa vašim uverenjima. Ovo je samo način da unapredite sebe, nikako da postanete neko drugi. Zašto biste i postali neko ko se rodio lep i celog života ne radi ništa?

Budite vi, šarmirajte sobom, nemojte biti površni i nemojte zavideti nekom ko nije bolji od vas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.