Nemci uvode nove standarde - samo evro 6 motori, u Srbiju stiže 300.000 starih dizelaša!

Izvor: BKTV News, 07.Avg.2017, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci uvode nove standarde - samo "evro 6" motori, u Srbiju stiže 300.000 starih dizelaša!

Od sledeće godine u većinu nemačkih gradova neće moći da uđu dizel-vozila ako nemaju standard motora „evro 6“, odlučio je nemački regionalni sud pokrajne Baden-Virtemberg.

Grad Diseldorf primenjivaće ovu normu, a ona je u skladu sa Pariskim sporazumom o zagađenju čiji je potpisnik Nemačka. Ta uredba se odnosi i na strance, a najviše na nas jer će u tom slučaju mnogi morati da ostave svoja vozila kupljena između 2000. i 2012. na parkinzima u predgrađu nemačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prestonica i u centar odu metroom ili tramvajem.

Ako imate ovaj model automobila na velikim ste mukama!

Ovaj korak je neophodan kako bi se zaustavilo dalje zagađenje sve dok električni automobili ne budu više zastupljeni na gradskim ulicama i dok dizelaši zaista ne postanu – kako danas tvrde proizvođači automobila – čistiji. Prema najnovijim podacima, „evro 6“ norme zadovoljava trećina dizelaša koji saobraćaju putevima u Nemačkoj.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

„Ova priča ima dva aspekta: jedan je zdravlje nacije, a drugi sprečavanje globalnog zagrevanja planete. Čestice koje dizel ispušta u vazduh veoma su kancerogene“, kaže analitičar Jirgen Res.

Gotovo polovina od tri miliona novih vozila koliko se godišnje proda u Nemačkoj jesu dizelaši. S druge strane, Evropska agencija za životnu sredinu saopštila je da su emisije finih čestica i azotnih oksida odgovorne za brojne bolesti koje svake godine samo u Nemačkoj odnesu 10.000 života.

Izbegnite ove kardinalne greške s menjačem, oštećuju vam automobil (VIDEO)

„Nemoguće je preraditi vozila, ona se moraju reciklirati i zameniti najbolje električnim vozilima zato idemo na to da u budućnosti izbacimo za kratko vreme skoro celu gamu na čisto električni pogon. Mi smo spremni“, kaže Ola Kaleus iz „Mercedesa“.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

U toj zemlji procenjuju da će u narednih pet godina 14 miliona automobila sa starim dizel-motorima biti zamenjeno novim, čistijim dizelašima koje zadovoljavaju „evro 6“ norme.

U Srbiji vozači izgube šest meseci života čekajući na semaforima

Većina starih dizelaša otići će na tržišta Balkana, Azije i Afrike.

Stručnjaci procenjuju da će više od 300.000 ovih vozila u naredne tri godine doći i u Srbiju.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.