Namerno ga obaraju, pada u toku dana

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 13:31

Namerno ga obaraju, pada u toku dana

"Mrtvi" satelit koji su napravili Britanci trebalo bi da u toku dana bude spušten na Zemlju uz pomoć nikad isprobanog manevra, koji bi trebalo da ga bezbedno obori.

Kontrolori misije su se upustili u hrabar pokušaj da usmere sondu Aeolus od 1,3 tone u poziciju u kojoj će se bezopasno srušiti u Atlantski okean.

Satelit za praćenje vremena nije dizajniran za kontrolisani ponovni ulazak na kraju svoje misije, ali Evropska svemirska agencija (ESA) želi da iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono malo goriva koje je preostalo na brodu da ga vodi ka udaljenom delu planete.

Iako će veći deo satelita veličine automobila izgoreti u atmosferi, očekuje se da će oko 20 odsto ostataka dospeti na površinu kasnije danas, gde će potonuti u vodi.

Cilj je da se prikupe podaci za buduće ponovne ulaske satelita kako bi druge kosmičke nacije i privatne kompanije mogle da koriste slične metode da bezbedno upravljaju mrtvim svemirskim letelicama i minimiziraju ionako nizak rizik od njihovog sletanja u naseljena područja.

Aeolus, koji su izgradili britanski inženjeri u Erbasu, već pet godina kruži oko Zemlje na visini od 200 milja (320 km).

Lansiran 2018. godine radi merenja vetra u atmosferi radi poboljšanja vremenske prognoze. Naime, satelit je ispaljivao laser ka Zemlji kako bi pratio kretanje vazduha na svakoj lokaciji i na nadmorskoj visini širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.