Neimpresivna mašina za crne rupe VIDEO

Izvor: B92, 09.Avg.2016, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neimpresivna mašina za crne rupe VIDEO

Prošlo je nekoliko godina od priča o tome kako će pokretanje LHC u Cernu napraviti crnu rupu i uništiti planetu, a naučnici su u međuvremenu pristali na manje impresivne simulacije zagonetnog fenomena.

Tim istraživača sa Univerziteta u Notingemu radi u Laboratoriji za crne rupe u kojoj se simulacija izvodi koristeći prilično jednostavne elemente - fluoroscentnu boju, posebnu kadicu i dosta znanja.

Laiku verovatno cela naprava izgleda kao slivnik, ali istraživačica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Silke Vejnfurtner objašnjava da se pomoću nje određuje koliko objekti koji priđu crnoj rupi imaju snage da joj se odupru.

Crne rupe, koje su delom i dalje misterija za naučnike, predstavljaju mesta u svemiru čija je gravitacija toliko snažna da od nje ne mogu da pobegnu ni materija ni zračenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.