Neboder budućnosti lebdeće u svemiru zakačen za asteroid

Izvor: B92, 07.Apr.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neboder budućnosti lebdeće u svemiru zakačen za asteroid

Izgradnja od temelja do krova je, izgleda, postala staromodna, pa nam svakodnevno stižu sve novije i luđe ideje. Kompanija Klauds arkitekčer ofis želi da izgradi neboder u svemiru koji bi bukvalno visio sa asteroida, odnosno sa superjakog kabla pričvršćenog za asteroid.

Zgrada će koristiti solarnu energiju, imaće prostorije za spavanje, poljoprivrednu zonu i kancelarijski prostor sa pogledom na pejzaž koji se stalno pomera. Voda će biti filtrirana, reciklirana i dopunjavaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se iz zarobljenog atmosferskog oblaka.

"Zgrada nazvana toranj 'Analema' pobuđuje želju za ekstremnom visinom, izolacijom i konstantnom mobilnošću", tvrde dizajneri.

Kompanija predlaže da kula bude konstruaasna iznad Dubaija, grada "specijaliste" u izgradnji visokih objektaa, pošto bi izgradnja tamo koštala samo 20 odsto od cene izgradnje iznad Njujorka, ali će i iznad njega prolaziti.

Ostaje nejasno koliko firma želi da bude ozbiljno shvaćena, budući da je časopis "Popular mechanics" ovakve nebodere nazvao besmislenim delom i "ludim snovima" zasnovanim na mnogo fikcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.