(Ne)rešena misterija: Šta sve znamo o letu 370?

Izvor: B92, 24.Mar.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)rešena misterija: Šta sve znamo o letu 370?

Malezijski Boeing 777 je nestao i nema preživelih, a satelitski podaci ukazuju da se srušio u južnom delu Indijskog okeana. To je saopšteno u Kuala Lumpuru 16 dana posle misterioznog nestanka leta MH370, za kojim od 8. marta traga "pola sveta" - širom sveta.

Avion sa 239 osoba nestao je posle poletanja iz Kuala Lumpura 8. marta, a malezijski premijer je danas izjavio da satelitske analize snimaka pokazuju da je poslednja pozicija aviona "Malezija erlajnza" bila zapadno od Perta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Priču o malezijskom avionu pratile su spekulacije na liniji teorija zavere - kakve uvek prate sve neobjašnjene događaje.

Ono što se zna je da je let MH370 poleteo iz Kuala Lumpura 41 minut posle ponoći po lokalnom vremenu - 16.41 po srednjoevropskom. U Peking je trebalo da sleti u 06.30 - odnosno 22.30 po srednjoevropskom.

"Malezija erlajnz" je saopštio da je izgubio kontakt sa avionom manje od sat posle poletanja. Nikakav signal za opasnost, niti poruka nije poslata iz aviona.

Tačno u 01.07 sati, avion je poslao kompjuterski signal, kakav uobičajeno šalje u intervalima tokom leta. Signal koji je trebalo da pošalje u 01.37 nikad nije stigao do kompjutera na zemlji.

U međuvremenu, u 01.19 sati, kopilot je kontroli letenja rekao: "U redu, laku noć."

Nekoliko minuta kasnije, transponder - koji komunicira sa radarom na zemlji, isključen je pošto je avion iz zone malezijske kontrole letenje prešao u vazdušni prostor Vijetnama, iznad Južnog kineskog mora.

Vazduhoplovni zvaničnici Vijetnama saopštili su u 01.21 da se avion nije prijavio kontroli letenja u Ho Ši Minu, kako je planirano.

Sedam sati pošto je izgubljen kontakt sa kontrolom letenja, satelit iznad Indijskog okeana je primio podatke aviona. Ta poslednja komunikacija sa satelitom, obelodanjena nedelju dana posle nestanka aviona, pokazala je da je avion bio na jednom od dva koridora za letenje: prvi se proteže severno, između Tajlanda i Kazahstana, a drugi južno, između Indonezije i južnog dela Indijskog okeana.

Planirana ruta aviona trebalo je da ga vodi severoistočno, preko Kambodže i Vijetnama, pa je to područje i zona Južnog kineskog mora bilo u centru pažnje prve potrage za nestalim letom.

Ali, dokazi sa vojnog malezijskog radara, koji su obznanjeni kasnije, sugerišu da je avion iznenada promenio severni kurs i okrenuo se ka zapadu. Potraga, u koju su bile uključene desetine aviona i brodova, usmerena je zato na more, zapadno od Malezije.

Dodatni dokazi, koje je obelodanio 15. marta malezijski premijer Nadžib Razak, navode na zaključak da je avion neko na letu namerno preusmerio, otprilike sat posle poletanja.

Kad je sedam dana posle nestanka otkrivena i poslednja komunikacija aviona sa satelitom, zona pretrage drastično je proširena.

Malezijske vlasti su 18. marta saopštile da je površina zone pretrage od Kazahstana na severu do juga Indijskog okeana.

Australijski timovi su 20. marta obelodanili da istražuju dva objekta koja su primećena na satelitskim snimcima u južnom delu Indijskog okeana, pa su poslali izviđačke avione u tu oblast. Kina i Francuska su saopštile da su i njihovi sateliti registrovali potencijalne ostatke.

U međuvremenu, pretraženi su i domovi pilota i kopilota.

Danas, Kina je saopštila da su timovi za potragu videli "sumnjive" objekte u toj oblasti. Usledile su vesti o australijskom avionu koji je primetio dva objekta u moru, posle čega je u obast upućen brod.

Danas, malezijski premijer je saopštio da je "avion završio svoj put na jugu Indijskog okeana". Na letu je bilo 227 putnika, od toga 153 Kineza i 38 Malezijaca, i 12 članova posade.

Među putnicima je bilo sedmoro dece.

Na letu su bili i građani Irana - istraga je u međuvremenu utvrdila da su dvojica koristili falsifikovane pasoše, kao i SAD, Kanade, Indonezije, Australije, Indije, Francuske, Novog Zelanda, Ukrajine, Rusije, Tajvana i Holandije.

Među kineskim državljanima, bila je i delegacija 19 priznatih umetnika koji su u Kuala Lumpuru bili na izložbi.

"Malezija erlajnz" saopštio je da je za let bilo prijavljeno još četvoro putnika, ali da se oni nisu pojavili na aerodromu.

Porodice putnika danas su porukama na mobilni dobili informaciju da je "avion izgubljen".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(Ne)rešena misterija: Šta sve znamo o letu 370?

Izvor: B92, 24.Mar.2014

Malezijski Boeing 777 je nestao i nema preživelih, a satelitski podaci ukazuju da se srušio u južnom delu Indijskog okeana. To je saopšteno u Kuala Lumpuru 16 dana posle misterioznog nestanka leta MH370, za kojim od 8. marta traga "pola sveta" - širom sveta...Avion sa 239 osoba nestao je posle poletanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.