Ne nosi masku ali pomaže u spasavanju života u Italiji

Izvor: B92, 01.Apr.2020, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne nosi masku ali pomaže u spasavanju života u Italiji

Ne nosi masku, ali pomaže u spasavanju života pacijenata obolelih od koronavirusa.

U pitanju je Tomi, jedan od šest novih robota koji pomažu lekarima i medicinskim sestrama od krvi i mesa da se brinu za pacijente u bolnici Ćirkolo u Varezeu, gradu na severu regije Lombardija koja je epicentar izbijanja epidemije u Italiji.

"Uz pomoć mojih sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu sa pacijentima bez direktnog dodira", objasnio je danas novinaru Rojtersa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << robot Tomi, nazvan po sinu jednog od lekara.

"To je kao da imate još jednu medicinsku sestru bez problema povezanih sa infekcijom", rekao je doktor Frančesko Dentali, direktor intenzivne nege u bolnici.

Roboti veličine deteta sa velikim trepćućim očima nalaze se pored pacijentovog kreveta kako bi lekari mogli da se brinu za druge koji su u ozbiljnijem stanju.

Oni prate parametre iz opreme u sobi i prenose ih bolničkom osoblju.

Ono što je najvažnije jeste da Tomi i ostali roboti omogućavaju bolnici da ograniči količinu direktnog kontakta lekara i medicinskih sestara sa pacijentima, smanjujucći tako rizik od infekcije, prenosi agencija.

Roboti takođe pomažu bolnici da smanji broj zaštitnih maski i odela koje osoblje mora da koristi. Tomi i njegove "kolege" robotske sestre imaju još jednu prednost - ne podležu iscrpljenosti. Brzo napune baterije i vraćaju se na posao.

Više od 4.000 italijanskih zdravstvenih radnika koji su lečili obolele od virusa i sami su se zarazili, a 66 lekara je umrlo. Broj smrtnih slučajeva u Italiji, zemlji koja je najteže pogođena koronom, danas je premašio 13.000, što je više od trećine svih smrtnih slučajeva u svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.