(Ne)namerna greška ili skandal? Aušvic oslobodila američka vojska

Izvor: B92, 28.Jan.2020, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)namerna greška ili skandal? "Aušvic oslobodila američka vojska"

Nemački list Špigl "greškom" je objavio na društvenim mrežama da je američka vojska oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Na postu koji je Špigl objavio, Aušvic je bio najveći logor smrti nacista koji je "pre 75 godina oslobodila američka vojska".

Na post su prvo skrenuli pažnju korisnici mreža.

Nakon toga, nedeljnik se izvinio "zbog vrlo neprijatne greške", naglasivši da kritiku na svoju adresu shvata kao "pravednu kaznu".

Špigl >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ispravio svoj post, ukazavši da je logor oslobodila Crvena armija.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika.

Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u Aušvicu od 1941. do 1945. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Špigl objavio da su Aušvic oslobodili Amerikanci, izvinio se

Izvor: B92, 28.Jan.2020

Nemački list Špigl objavio je na društvenim mrežama da je američka vojska oslobodila koncentracioni logor Aušvic...Na postu koji je Špigl objavio, Aušvic je bio najveći logor smrti nacista koji je, kako je naveo, "pre 75 godina oslobodila američka vojska"...Na post su prvo skrenuli pažnju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.