Naučnici veruju da ova životinja nije izumrla FOTO

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 22:05

Naučnici veruju da ova životinja nije izumrla FOTO

Tasmanijski tigrovi, koji su živeli na ostrvu Tasmanija pre nego što su izumrli 1936. godine, možda su uspeli da prežive u divljini mnogo duže nego što se prethodno mislilo, sugeriše najnovije istraživanje. Postoji i mala mogućnost da su još uvek živi, kažu stručnjaci za Live Science.

Tasmanijski tigrovi su torbari s karakterističnim prugama na donjem delu leđa, a ishrana im se sastojala od mesa. Vrsta je prvobitno imala stanište u Australiji, ali je nestala s kontinenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog prevelikog lova. Uspjeli su da prežive na ostrvu Tasmanija sve dok evropski doseljenici nisu doveli vrstu do izumiranja u 1880-ima.

Tasmanijski tigar je bio jedini vrhunski predator na području Tasmanije, a vrhunski predatori su bitni za očuvanje ekosistema.

Poslednji poznati tasmanijski tigar uginuo je u zoološkom vrtu Hobart na Tasmaniji 7. septembra 1936. To je jedna od retkih životinjskih vrsta za koju je poznat tačan datum izumiranja.

Tim naučnika koji je objavio istraživanje u časopisu Science of The Total Environment tvrdi da su tasmanijski tigrovi preživeli u divljini sve do 1980-ih, a jako su male šanse da se negde skrivaju i danas.

Tasmanijski tigrovi su u udaljenim područjima preživeli možda do kasnih 1980-ih ili 1990-ih, s najranijim datumom izumiranja sredinom 1950-ih, sugerišu istraživači. Do ovih rezultata su došli nakon što su analizirali popis od 1237 susreta sa tasmanijskim tigrovima, koji su zabeleženi od 1910. godine.

No, drugi su skeptični.

"Nema dokaza koji potvrđuju da su se ovi susreti stvarno dogodili", rekao je Endru Pask, profesor epigenetike sa Univerziteta u Melbourneu. "Ono što je toliko zanimljivo kod tasmanijskog tigra je to što je evoluirao da izgleda poput vuka, a ne poput torbara. Zbog toga je iz daljine vrlo teško razlikovati tasmanijskog tigra i psa. Verovatno zato imamo toliko prijavljenih susreta, iako nikad nismo uspeli da pronađemo telo ili sliku životinje u visokoj rezoluciji."

Pokušaji oživljavanja vrste

Ako su tasmanijski tigrovi preživeli u divljini, Pask je rekao da bi neko naišao na mrtvu životinju.

"Moguće je da su u 1936. godini neki primerci preživeli u divljini", izjavio je Pask. "Ako su preživeli, bilo ih je vrlo malo."

Pask i njegovi kolege pokušavaju ponovno oživjeti vrstu, tzv. metodom de-ekstinkcije. Pošto je vrsta izumrla relativno nedavno, imaju dostupne velike količine DNA uzoraka dobre kvalitete. Ova metoda je iznimno skupa i moralno kontroverzna.

Protivnici de-ekstinkcije tvrde da ta metoda odvlači pažnju od očuvanja vrsta kojima trenutno preti izumiranje i da obnovljena populacija tasmanijskih tigrova ne bi mogla da preživi.

"Jednostavno nema uslova za stvaranje dovoljnog broja genetski različitih tasmanijskih tigrova, koji bi mogli da prežive i održavaju vrstu jednom kad bi bili pušteni u prirodu", rekao je Kori Bredšou, profesor globalne ekologije sa Univerziteta Flinders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.