Naučnici upozoravaju: Efekti klimatskih promena su već van domašaja nauke

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 08:17

Naučnici upozoravaju: Efekti klimatskih promena su već van domašaja nauke

Ambiciozni ciljevi da se zaustavi propadanje biodiveziteta u svetu možda su već van domašaja nauke jer su efekti klimatskih promena i gubitak staništa brojnih životinjskih vrsta potcenjeni, upozorava se u studiji objavljenoj u časopisu ''Proceedings of the Royal Society B', u kojoj su analizirani životni trendovi populacija više od 600 različitih vrsta ptica i sisara.

Naučnici ukazuju da vraćanje divljih životinja u njihova prirodna staništa može potrajati duže nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što se očekuje i upozoravaju da će globalni ciljevi očuvanja biodiverziteta biti nedostižni ako se ne reaguje odmah, prenosi Bi-Bi-Si. "Ova analiza ističe da je ostvarenje ciljeva teže nego što mislimo.

Moramo da delujemo hitnije, brže, da se pozabavimo sa više problema da bismo ih rešili. Videli smo odložene efekte i do 40 godina za velike populacije sisara i ptica", upozorio je dr Robin Friman sa Instituta za zoologiju ZSL u Londonu. Prema njegovim rečima, što duže čekamo da preduzmemo akciju, duže će biti potrebno da vidimo bilo kakav pozitivan rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.