Naučnici tvrde: Gubitak telesne težine značajno usporava starenje mozga

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:28

Naučnici tvrde: Gubitak telesne težine značajno usporava starenje mozga

Prfelazak na ishranu sa puno svežeg povrća i bez prerađene hrane mogao bi značajno da utiče na biološku starost mozga, pokazuju nova istraživanja.

Naime, čini se da mediteranska dijeta bogata povrćem, morskim plodovima i integralnim žitaricama usporava znake ubrzanog starenja mozga koji se obično viđaju kod gojaznih osoba.

Naime, naša starost u godinama ne mora da se poklapa sa biološkom starošću organizma ili sa osećajem i energijom koju imamo. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živimo nezdravim životom, naše telo može da stari brže od nas. Suprotno tome, biološko starenje uzrokovano stresnim događajima moglo bi biti reverzibilno, kao što pokazuje ova studija; odnosno bolja ishrana bi mogla biti jedna od najjednostavnijih opcija za poboljšanje fizičke kondicije.

Za svaki 1 procenat izgubljene telesne težine - mozak učesnika je izgledao skoro devet meseci mlađe

Tokom studije, naučnici su snimili mozak 102 učesnika u Izraelu, koji su učestvovali u većoj kliničkoj studiji. Skenirali su mozak pre početka studije, a zatim posle 18 meseci. Takođe su testirali funkciju jetre, nivo holesterola i telesnu težinu.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe: jedna je bila na mediteranskoj ishrani sa puno orašastih plodova, ribe i piletine umesto crvenog mesa; drugi na mediteranskoj ishrani sa suplementima kao što je zeleni čaj, a treći na dijeti zasnovanoj na smernicama za zdravu ishranu.

Učesnici su tokom kliničkog testiranja izgubili u proseku 2,3 kilograma. Naučnici su otkrili da za svaki 1 posto izgubljene telesne težine nakon pridržavanja određene dijete ili zdravstvenih smernica, mozak učesnika izgleda skoro devet meseci mlađe od njihovog hronološkog uzrasta, prenosi Science Alert.

Znaci usporenog starenja mozga takođe su povezani sa nižim nivoom masti u jetri i poboljšanim profilom lipida.

"Naša studija naglašava važnost zdravog načina života, koji uključuje manje konzumiranja prerađene hrane, slatkiša i pića, u održavanju zdravlja mozga“, rekao je neuronaučnik Gidon Levakov sa Univerziteta Ben-Gurion u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.