Naučnici stvorili vodku u tabletama

Izvor: B92, 03.Dec.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici stvorili vodku u tabletama

Ruski naučnici patentirali su alkohol u tabletama koji se lako prenosi, konzumira i dozira, pa bi vodka ubudućhe mogla da se pije kao lek.

Profesor Evgenij Moskalev s Tehnološkog univerziteta u Sankt Peterburgu razvio je tehnologiju koja omogućava da se alkohol pretvori u prah i dalje distribuira u obliku pilula.

Ovom novom tehnikom može u čvrsto stanje da se dovede bilo kakav alkohol, pa čak i pivo i vino.

"Suva" vodka može svuda da se nosi sa sobom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a i konzumacija je jednostavnija. Nema nalivanja alkoholnom tečnošću niti oporog ukusa u ustima. Zahvaljujući novom "pakovanju" konzumenti će moći i lakše da vode računa o količini alkohola koju unose u sebe.

No, upkos ovim, uslovno rečeno, prednostima, mnogi su sumnjičavi prema vodki u tabletama. Pogotovo što se omiljeno piće Rusa, osim za pijenje u hladnim ruskim noćima, koristi i za mnoštvo drugih stvari, gde pilule teško da bi bile od koristi.

Recimo, Rusi vodku koriste za skidanje flastera, kao rastvarač lepka, zatim kao sredstvo za čišćenje stakla (kako prozora tako i naočara), kao losion za lice, kažu, odlično čisti kožu i zatvara pore, kao stimulans za rast kose (čep vodke u 350 ml šampona).

Vodka u boci sa raspršivačem ubija stršljene na mestu a da bi se izlečio smrad nogu, treba ih prati vodkom. Sve to ne bi moglo sa vodkom u tabletama.

Po potrošnji vodke Rusi su bez premca u svetu iako još niko nije uspeo da objasni popularnost tog pića bez boje, mirisa i ukusa.

Veruje se da su prvu vodku napravili monasi u Kremlju, najverovatnije 1503. godine i to kao alkohol za dezinfekciju rana ratnika na bojištu.

Vodka se, međutim, ubrzo otela kontroli pa se danas u Rusiji po "glavi" stanovnika godišnje troši zastrašujućih 18 litara čistog alkohola, najvećim delom upravo vodke.

Prema standardima Svetske zdravstvene organizacije, zdravlje nacije je ugroženo ako se popije više od osam litara godišnje.

Krajem prošle godine, u Rusiji je bilo registrovano preko dva miliona alkoholičara. Piće je glavni krivac za veliku smrtnost. U populaciji od 143 miliona Rusa, 700.000 umire svake godine od posledica konzumiranja alkohola.

Novi rat alkoholizmu najavio je jesenas predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, ne bi li se spasla budućnost nacije koja sve više pije. Mnogi su odmah podsetili da sudbina svakog lidera koji je Rusiju pokušavao da odvoji od flaše - nije bila ružičasta.

Tako je popularnost Mihaila Gorbačova drastično opala tokom kampanje za restrikciju alkohola 1985. godine.

U jednom od moskovskih viceva iz tog vremena, pijanac, besan što dugo mora da stoji u redu za vodku, reši da ubije Gorbačova. Posle izvesnog vremena vraća se i staje ponovo u red. "Šta je bilo, jesi li ga ubio?" - pitaju ga. "Ma kakvi! Red ubica pred Kremljom veći je od ovoga ovde".

Alkoholizam svake godine smanjuje broj radno sposobnog stanovništva Rusije. Prema prognozama, već 2015. godine na tržištu radne snage nedostajaće 13 miliona ljudi.

Demograf Andrej Korotajev smatra da će se broj stanovnika Rusije do 2050. smanjiti sa 143 na manje od 100 miliona ako se ne uđe u ozbiljan rat sa alkohlizmom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.